Avšak lokalita je chráněným přírodním územím a do oblasti je zakázán vjezd. „Do jara byly přístupové cesty uzavřeny závorami, ale ty byly odstraněny. Místo nich jsou pouze zákazové značky, ale ty motorkáře neodradí. Několikrát jsem volal policii, ale nikoho nechytili. Motorkáři ničí cesty k vrcholu a ohrožují chráněné území. Na přírodních cestách jsou od nich vyježděné hluboké brázdy,“ postěžoval si starosta obce Blšany u Loun Dobromil Konečný.

„Závory byly odstraněny proto, aby byl umožněn vjezd soukromým vlastníkům některých pozemků. Těm, co tam vnikají neoprávněně, hrozí bloková pokuta,“ odůvodnil odstranění zábran Václav Zlatohlávek, vedoucí oddělení dopravy Městského úřadu v Lounech.

Policie ČR vyslala do lokality několikrát hlídku. „O problému víme. Jedná se o přestupek na úseku ochrany přírody. Několikrát byla na místo vyslána hlídka. Pachatelům hrozí až třítisícová pokuta. Naposledy jsme přistihli mladého motorkáře, který je ovšem nezletilý a proto se k tomu nemohu více vyjádřit,“ informoval Tomáš Krupička z Okresního ředitelství Policie ČR Louny.

Místo je chráněnou oblastí. „Blšanský chlum je registrovaným významným krajinným prvkem, což je obecně chráněné území. Předmětem ochrany jsou zachované výchozy skal,“ informovala Olga Salačová, vedoucí oddělení státní správy Městského úřadu v Lounech.

Předmětem ochrany je také populace motýla přástevníka kostivalového. „Blšanský chlum byl v roce 2005 zařazen do soustavy Natura 2000 jako evropsky významná lokalita. Co se týká motorkářů a čtyřkolek, také nás tato situace trápí a požádali jsme o pomoc a zjištění osob, které tam jezdí, Policii ČR,“ dodala O. Salačová.