Strmý nárůst pojistných podvodů zaznamenaly pojišťovny v loňském roce. A okres Louny a Ústecký kraj nejsou výjimkou. Zatímco v roce 2011 odhalili detektivové České pojišťovny v kraji podvody za 7,6 milionu, loni už částka dosáhla 15,4 milionu korun.

„V rámci Ústeckého kraje zaznamenali naši detektivové enormní nárůst pokusů o spáchání pojistného podvodu. Zatímco v roce 2011 tam byly odhaleny pokusy ve výši 7,6 milionu, v loňském roce se jednalo o částku 15,4 milionu korun. Narůst je tedy více než sto procent," prezentovala vysoká čísla Ivana Buriánková, manažerka externí komunikace České pojišťovny.

V kraji je nárůst pokusů o pojistný podvod obrovský. V celé republice detektivové České pojišťovny odhalili pokusy za 422 milionů, oproti 338 milionům v roce 2011. Celorepublikově je tedy nárůst „jen" pětadvacet procent, v kraji již o zmíněných více než sto procent. K nárůstu počtu podvodů došlo loni v devíti ze čtrnácti krajů. Ústecký kraj je v žebříčku krajů s nejvíce pojistnými podvody „až" desátý, podvodníci se ale snaží a už brzy možná nelichotivým žebříčkem poskočí vzhůru.

Pojištění vozidel i vlastního zdraví

Podvodníci se dlouhodobě zaměřují hlavně na pojištění motorových vozidel, stále více se ale také snaží zneužívat podle finančního ústavu pojištění majetku a odpovědnosti za škody. „Roste také počet odhalených podvodů z životního a úrazového pojištění," pokračuje Buriánková.

A jak takový pojistný podvod může vypadat? „Například klient nahlásil přepadení, při němž ho neznámý pachatel měl na parkovišti udeřit do hlavy a srazit k zemi a okrást ho o mobilní telefon a peněženku. Vše se mělo odehrát za bílého dne na parkovišti, když si ve služebním voze muž vyřizoval telefon. Pojistná událost byla klasifikována jako pracovní úraz a klient získal plnění přesahující sto tisíc korun," uvádí začátek příběhu jednoho z podvodů mluvčí pojišťovny.

Do vyšetřování se ale vložila policie a rychle se přišlo na podvod. „Policii se pak podařilo zjistit nové informace. Zadrželi dva domnělé podezřelé, jejich výpovědi se rozcházely s výpovědí poškozeného. Nakonec vyšetřování prokázalo, že dva výtečníci jsou ve skutečnosti známými přepadeného. Ten si od nich chtěl vyzvednout dávku drog. Během předávání se ale trojice nepohodla, řidič tak místo drog dostal pár kopanců do hlavy. A protože s takovou verzí by v práci ani doma nepochodil, rozhodl se příběh poněkud upravit. Byl nakonec obviněn z trestného činu pojistného podvodu," dodala Ivana Buriánková.