Pořádný šok zažívají v těchto dnech někteří pejskaři v Lounech. Do schránek jim chodí složenka k zaplacení poplatku za psa. Oproti předchozímu roku budou muset sáhnout hlouběji do kapsy a za svého čtyřnohého společníka zaplatit o čtyři sta korun více. 

Podle nové vyhlášky nejvíce zaplatí za psa lidé bydlící v bytě bytového či panelového domu, a to 1200 korun, v rodinném domě pak 600 korun. V Brloze a Nečichách, stejně jako pro seniory, zůstává výše poplatku stejná, tedy 200 korun.

Ačkoliv vyhlášku schválili zastupitelé již na podzim loňského roku, někteří majitelé psů tuto „novinku“ zjistili, až když jim přišla složenka. „Čekal jsem složenku na 800 korun a najednou mám zaplatit dvanáct set. To už je sakra rozdíl. Za co mám platit?,“ divil se například šestadvacetiletý Jiří z Loun, který příjmení nechtěl zveřejnit. 
Výše těchto finančních prostředků, které radnice vybere, jde na úklid psích exkrementů, částka ale zdaleka nestačí. To je argument, kterým radnice navýšení odůvodňuje. To se samozřejmě nelíbí lidem, kteří tvrdí, že po svých psech poctivě sami uklízí. Řada z nich je také nespokojena s tím, že město jim nevydává neomezený počet speciálních pytlíků. 

Nové poplatky:
pes ve městě v paneláku nebo jiném bytovém domě – 1200 Kč
pes ve městě v samostatném rodinném domě – 600 Kč
pes na vesnici, místní části města – Brloh nebo Nečichy – 200 Kč

To, že pejskaři zvýšení vnímají negativně, ví i Marcela Grundzová z ekonomického odboru radnice. „S negativními ohlasy se samozřejmě setkáváme. Především je to právě kvůli pytlíkům na psí exkrementy. Poplatníci plně nerozumí skutečnosti, že město nemůže plně hradit roční potřebu. V takovém případě by poplatek musel být velmi značně navýšen. Balení, které obsahuje 45 ks jednotlivých pytlíků, stojí asi 15 korun. Pokud například důchodce platí sazbu 200 korun za rok, pravděpodobně by nakonec město veškerý příjem z poplatku ze psa spotřebovalo pouze na nákup pytlíků a navíc by tuto spotřebu ještě muselo dotovat. Chov psa je ale vlastním, svobodným rozhodnutím každého držitele, a to včetně všech nákladů, které pes a chov přináší,“ upozornila.

Pytlíky jsou k dispozici pouze v kanceláři u pracovnice, která místní poplatek vybírá. Na informačním centru už volně k dostání nejsou, pejskař má nárok pouze na jedno balení za rok. „Poskytnutí pytlíků je potřeba chápat jako krok k propagaci odpovědnosti držitelů psů za úklid při venčení psů, nikoli jako právo či náhradu za uhrazený poplatek. Úklid je možné samozřejmě provádět pomocí jakéhokoli pytlíku, není nutné používat jen upravené pytlíky,“ pokračuje M. Grunzová.

Zaplacené daně neznamenají návratnost

Negativní ohlasy se někdy týkají i výše sazeb poplatku a odůvodnění, že město neposkytuje majitelům psů za vybraný poplatek žádný „servis“. „Tyto ohlasy bohužel souvisí se špatným pochopením podstaty poplatku ze psa – vlastností většiny daní je jejich neekvivalentnost. Úhrada daně tedy nezakládá nárok na žádné konkrétní plnění prostřednictvím rozpočtových výdajů a nenávratnost. Tato vlastnost je poplatníkem běžně přijímána u většiny daní, bohužel je málokdy plně akceptována zejména v souvislosti s poplatkem ze psů – nicméně i tento poplatek je formou daňové povinnosti a tímto způsobem je i nutné poplatek chápat,“ dodala E. Grunzová.
Poplatek je nutné zaplatit vždy do 30. dubna. Radnice nyní eviduje 1430 poplatníků – majitelů psů. Ten, kdo odmítne zaplatit či svého psa vůbec nepřihlásí, riskuje vysokou pokutu.

Osvobozen od poplatku na jeden rok je majitel psal převzatého z útulku, slevu tisíc korun mají také členové kynologického klubu, má-li pes osvědčení o výcviku.

Připomeňte si: 
Potvrzeno: pejskaři zaplatí ročně o 400 korun víc
Máte doma psa? Připravte si vyšší poplatek