Může se to jevit jako politická ironie. Silnou figuru ODS obhajuje sociální demokrat. Na celostátní úrovni si ČSSD a ODS nemohou přijít na jméno, navzájem se napadají a špiní v předvolebních kampaních. Na nižších úrovních ale spolupracují, například v Chomutově vládne koalice ODS a ČSSD, podobně tak v Lounech.

A stranická příslušnost jde stranou i při odborné „spolupráci“. Ukazuje to případ bývalého chomutovského starosty a senátora Alexandra Nováka, který se v pondělí ocitl před soudem kvůli podezření z přijmutí úplatku. Alexandra Novák se narodil v roce 1956 v Lounech.

Před tribunálem ho hájí doktor práv, advokát Jan Růžek. Růžek je členem ČSSD, předsedou místní organizace v Lounech, v nadcházejících komunálních volbách kandidát na starostu a členem kontrolní komise rady Ústeckého kraje za ČSSD.

U sociálních demokratů ale fakt, že jeden z jejich řad hájí kontroverzního Nováka, vzrušení nezpůsobuje. „Pan Růžek je profesí advokát, je to plně jeho rozhodnutí. S politikou bych to neslučoval,“ uvádí šéf krajské organizace ČSSD Petr Benda.

Zatímco na krajské úrovni to nechává stranu chladnou, více emocí to vzbuzuje v lounské organizaci ČSSD, kde nejsou sociální demokraté jednotní, a to kvůli sporům uvnitř buňky. O nich se začalo nahlas mluvit po té, co J. Růžek nahlas mimo jiné prohlásil, že Jan Čermák, současný místostarosta, ztratil důvěru místní organizace a proto není na kandidátce do podzimních komunálních voleb. Zároveň J. Růžek prohlásil, že J. Čermák hlasuje v radě společně se starostou Janem Kerner (ODS).

Jak se zdá, v tomto případě spolupráce mezi prvním mužem lounské ČSSD a „kmotrem“ ODS už J. Růžkovi proti srsti není.

Jan Rödling, Mirka Strnadová