Stezka v lounské ulici Pod Šancemi ukazuje malebná zákoutí u samotné hladiny řeky Ohře. Lidé se tam mohou vypravit na procházku, najít trochu klidu v samotném centru města. Alespoň někdy. Dřevěná stavba totiž trpí pod neustálými nájezdy vandalů a nyní se začala dokonce sesouvat. Radnice zvažuje, co dál.

InfoblokZatím město investovalo do tohoto projektu celkem 1,473 milionu korun. Stav stezky tomu ale zdaleka neodpovídá. Každých několik měsíců je pro veřejnost uzavřena. Naposledy se tak stalo v minulých dnech.

Na stezce teď hrozí i vážné úrazy

„Na dvou místech se zábradlí zásadně prohnulo směrem k řece a hrozí, že by tam někdo mohl spadnout. Také podpěrné kulatiny, které držely svah nad stezkou, aby se nesesouval na ni, se někde odklopily a nyní leží přímo na cestě. Lidé by po nich museli chodit jako na překážkové dráze," popsala současný stav stezky Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku lounské radnice.

Řešení vzniklé situace nebude jednoduché a už vůbec ne levné. Kvůli případné povodni, která stezku může zaplavit, jako se to stalo na začátku roku 2011, na místě nemůže vzniknout žádné masivnější dílo. Například bytelné a pevné zábradlí by při velké vodě mohlo bránit průtoku vody. „Na stezku se navíc nedostane žádná mechanizace, což práce ještě víc prodražuje," dodala B. Sunkovská. Vytrvalejší než povodeň jsou ale přece jen vandalové. Ti neustále demolují části zařízení.

Kulatiny, které držely svah nad stezkou, se na některých místech vyvrátily

Kulatiny, které držely svah nad stezkou, se na některých místech vyvrátily.  Foto: MP Louny

Co s dílem dál?

Vedení města Loun tak nyní zvažuje, co se stezkou dál. Investovat znovu a znovu do oprav, když peníze by byly tolik potřebné jinde? Provádět jen nejnutnější práce a místo označit tabulkou Vstup na vlastní nebezpečí? Rozhodnutí ještě nepadlo. Už nyní je ale více než zřejmé, že dosavadní stav je těžko udržitelný. Radnice aktuálně zjišťuje, kolik by stála další oprava stezky. Tato informace bude zásadní pro rozhodnutí o její budoucnosti.

Stezka podél Ohře byla po mnoha komplikacích a průtazích slavnostně otevřena v říjnu 2007. Samotná realizace si vyžádala 826 tisíc korun, dalších 34 tisíc příprava studie a dalších 383 tisíc korun nutné úpravy zeleně. Do současnosti, s výjimkou posledního poškození, stály opravy a údržba dohromady 230 tisíc korun. To v praxi znamená desítky tisíc korun ročně. Například obnova po již zmíněné povodni v roce 2011 stála bezmála 36 tisíc korun. Záruka skončila v září loňského roku.