Deštníky, gumáky a pláštěnky nechyběly desítkám turistů, které se v sobotu odpoledne vydaly na slavnostní otevření dřevěné rozhledny Keltské valy Stradonka ve Stradonicích u Peruce na Lounsku.

Ani nepříznivé počasí totiž organizátory a hlavně návštěvníky neodradilo jít z obce na kilometr vzdálenou nově postavenou dřevěnou rozhlednu. Tam zástupci obce pokřtili slavnostně rozhlednu šampaňským a došlo i na občerstvení. Dřevěná rozhledna tam vyrostla v minulých měsících.

Rozledna je vysoká šest metrů, podlaha je 2,35 metrů na zemí.

PŘÍSTUP:

Ze Stradonic od hospody U Pytláka po žluté turistické značce cestou kolem hřbitova.

Z Peruce po modré značce na Krásnou vyhlídku, ze které je již vidět 6m vysoká rozhledna. Pokračujeme dále až do osady Chrastín (Horní Chrastín), kde je od modré značky nově namalovaná žlutá odbočka přes Střední a Dolní Chrastín do Stradonic na náves k velké mapě na hospodě. Odtud je žlutá značka až k rozhledně.

Z Chrastína lze k rozhledně dojít také téměř po vrstevnici když budeme od rozcestníku pokračovat lesem po modré a asi po 130m odbočíme vlevo na neznačenou lesní cestu. Tato cesta po 500m téměř zaniká, ale lesem nebo po kraji pole se dá dojít až k valu bývalého hradiště. Na něm již rozhlednu uvidíte.

Od rozhledny můžeme pokračovat na Horka a do Libochovic buď návratem do Chrastína na modrou značku nebo dolů cestou do Stradonic a před hřbitovem doprava po neznačené cestě na Horka.

Zkrátit výlet si můžete přesunem na železniční zastávku na Pátku.

Cyklotrasa č.202: Trasu s malou odbočkou ve Stradonicích zvládnete i na kole.