Pietní setkání při příležitosti 70. výročí osvobození vyhlazovacího tábora v Osvětimi se uskutečnilo v úterý 27. ledna odpoledne u židovské synagogy v Hilbertově ulici v Lounech. K nové pamětní desce, odhalené loni v červnu a připomínající místní občany, kteří se stali oběťmi protižidovského tažení mezi lety 1939 a 1945, strážníci pověsili květinu za město Louny. 

Krátký proslov vedl starosta Radovan Šabata. „Je nutné si uvědomit, že tato tragédie se netýkala pouze Židů, kterých bylo zavražděno na šest milionů. Na řadu měli přijít Romové, Poláci a pak všichni Slované," připomněl. „Z dokumentu, který jsem studoval, vyplynulo přes dvě stě jmen lidí, kteří byli odsunuti jen z Loun. Můžeme si jen přát, ať se tato zvěrstva už nikdy neopakují," dodal a vyzval k minutě ticha. 

Poté vystoupil místostarosta Jan Čermák, který stručně připomněl úterní komponovaný pořad Srdce pod hvězdou, který zejména pro školy připravila místní základní umělecká škola. Konal se ve Vrchlického divadle. „Bylo tam úplně plno a program to byl velmi poutavý. Je vidět, že mladé lidi toto téma a část naší historie zajímá," pochválil.