Koho začnou o víkendu v okrese Louny nebo ve svátek bolet zuby, má smůlu. Buď musí vydržet, nebo se trmácet desítky kilometrů k nejbližšímu stomatologovi ve službě.

Lidem ale svítá naděje, že se zubní pohotovost vrátí i do Loun. Tamní radnice totiž zahájila se zubaři jednání o zavedení zubní pohotovosti o víkendech a ve svátky.

„Jednání jsou ale teprve na úplném začátku,“ potvrdil na dotaz Deníku Jan Čermák, místostarosta Loun. Nejprve je podle jeho slov nutné zjistit, jsou–li vůbec lékaři ochotni pohotovost držet. Jejich názor má být znám po schůzi komory. „Že je zavedení zubní pohotovosti potřeba, to víme všichni. Věřím, že i lékaři budou pro,“ řekl J. Čermák s tím, že v této otázce je optimistický.

Kdy se ale lidé služby skutečně dočkají, není zatím jasné. O nedávném spuštění klasické pohotovostní péče pro dospělé, rovněž o víkendy a ve svátky, se v Lounech jednalo dlouhých tři čtvrtě roku.

Hlasujte v anketě vpravo a diskutujte k tématu pod článkem.

Dosud je nejbližší zubní pohotovost, také víkendová, v Záluží mezi Mostem a Litvínovem. Zavedena byla loni v září. Dlouhá léta předtím ovšem problémy se zuby řešili nejblíže v Ústí nad Labem nebo v Plzni.

Při akutních bolestech byly zdlouhavá cesta a i několikahodinové sezení v čekárně přeplněných pohotovostí velmi nepříjemné. Toho by mohli být pacienti nyní ušetřeni.