Státní svátek v Lubenci, sedmdesát let od ukončení války a osvobození naší země, se slavil originálně a v pohybu. Na náměstí starosta s místostarostou nejprve položili věnce u pomníku, a pak se více než 130 lidí vydalo na turistický pochod pěknou přírodou v okolí městečka.

Trasa měřila 12 km v zalesněné pahorkatině jižně od Lubence. Cíl byl na břehu rybníka zpět v Lubenci. Startovalo se ve 13.30 hodin a od 16.00 byl připraven odpočinek a zábavný program u rybníka, kde si rybáři nedávno vybudovali pěknou velkou klubovnu. Hasiči zapálili slavnostní vatru, k posezení hrála hudba. Vedle na menším ohni se opékaly špekáčky, které dostal každý účastník pochodu bezplatně od pořadatelů. K dispozici byl i dostatek tekutého občerstvení. To přišlo ostatně vhod už i během pochodu na kontrolních stanovištích, kde se rovněž pro výletníky v teplém slunečném dni rozdávalo pivo a limonáda.

Pochod s názvem Okolím Lubence je už tradiční akcí, letos šlo o jeho 21. ročník a byl zařazen do oslav státního svátku. Trasu šlapalo 138 účastníků, 102 dospělých a 36 dětí. Bylo jich dvakrát více než loni. Svátek se vydařil.