Do Masarykových sadů, které jsou oblíbeným místem k procházkám mnoha lidí, plánuje město Louny několikamilionovou investici. Většinu prostředků chce získat z programu Parky od nadace Proměny. Před několika dny jeli úředníci spolu se starostou projekt představit správní radě nadace.

Zda město se žádostí uspělo, to se radnice dozví na konci listopadu. Šance na úspěch ale je relativně veliká. „Podařilo se nám v silné konkurenci dalších žádostí z 18 měst z celé ČR dostat až do úplného finále mezi poslední dva žadatele. To svědčí o tom, že jde o zajímavý projekt,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Louny Petr Čekal.

Na revitalizaci parku a rozšíření ploch pro volnočasové aktivit město požádalo o příspěvek 25 milionů korun. „Záměr spočívá především v rozšíření relaxačně sportovní funkce sadů s využitím dalších okolních lokalit, například Mořické stráně. Do investice je zahrnuta úprava zeleně, modernizace nynějších dětských hřišť a vybudování nových. Novinkami budou sportoviště pro dospělé či vycházkový okruh vedoucí z výstaviště kolem lounské tůňky, inundačního mostu, Mořickou strání a zpět. Zrekonstruovány budou také komunikace, dojde k výměně laviček a dalšího vybavení,“ přiblížil Petr Čekal.

Na své si přijdou i příznivci in–line bruslení. Projekt počítá s rozšířením současného okruhu. Celý projekt má být projednán s občany na veřejných setkáních, následně bude zpracován a zrealizován, pokud tedy bude radnice se svou žádostí úspěšná.

„V případě, že se nadační příspěvek získat nepodaří, zkusíme to v příštím roce znovu. Pokud by se to nepodařilo, zřejmě by práce probíhaly po etapách v rámci možností samotného rozpočtu města,“ dodal vedoucí odboru.