Rovných 70 let uplyne v roce 2014 od výsadku sovětských parašutistů na Lounsku. V říjnu 1944 omylem přistáli nedaleko Loun, kde byla jedna jejich skupina po tuhém boji poražena německou přesilou. Zvolili proto smrt. Tyto dramatické události dodnes připomíná pomník na Mělcích, kde se výsadkáři do posledního dechu bránili a kde se následně v bezvýchodné situaci zastřelili.

Místo, kam Němci mrtvá těla původně přenesli, u dnešního Penny Marketu na západním okraji Loun, také připomíná pomníček. Ani jedno místo však nepůsobí příliš vábně, což hodlá radnice alespoň částečně změnit. „Chceme je udělat důstojnějšími, místa zvelebit. Nepůjde o žádné velké úpravy, počítáme s celkovou investicí kolem sta tisíc korun," uvedla Renáta Čapková, tajemnice městského úřadu.

V případě většího pomníku na Mělcích by mělo dojít především k úpravě příjezdové cesty, která je ve velmi špatném stavu. Louny chtějí na tyto práce žádat o dotaci z programu ministerstva obrany na zabezpečení péče o válečné hroby. Pokrýt by v případě úspěchu mohla až devadesát procent nákladů.

Záměr budou ještě hodnotit zastupitelé.