Největší setkání zdravých a handicapovaných sportovců se chystá v Lounech V sobotu 30. dubna se tam uskuteční tradiční Memoriál Karla Raise, při němž na trati z Počerad do Loun závodí ve stejnou dobu běžci a vozíčkáři.

Silniční běh se uskuteční již po 22., závod vozíčkářů po 19. Své síly poměří přes 130 závodníků. Závod patří mezi ojedinělé tohoto druhu nejen u nás. Již tradičně bude pro všechny závodníky prezentace hlavního závodu i jeho cíl v prostoru Masarykových sadů na výstavišti.

Do Loun se chystají profesionální závodníci i ti, kteří si rádi jen tak zasportují. „Na trati se objeví reprezentantka Petra Kamínková z Olomouce, několikanásobná vítězka našeho běhu. Velkou soupeřkou jí určitě bude Ivana Sekyrová ze Sokolova. Uvidíme výborné veterány a traťové rekordmany našeho závodu ve veteránských kategoriích Věnceslavu Pokornou, Miloše Smrčku a Ivo Řezáče. Poběží i Jirka Rejpal z TJ Liga 100 Praha ročník 1934 a samozřejmě i „naše“ duchcovská Maruška Polívková, která má na našem závodě už neuvěřitelných 20 startů. Z handicapovaných sportovců se k nám chystají velké výpravy z Polska, Slovenska a Holandska například Tomasz Hamerlak, Freek Streek, Daniel Kukla, Peter Šelinga. Na startu bude i Vico Merklein, jezdec, který loni dojel druhý v závodě handbike za Edwardem Kalifem a spolu vytvořili vynikající čas 20:32min, kdy proletěli trať mezi Počerady a Louny v neuvěřitelné průměrné rychlosti vyšší než 44 km za hodinu,“ vyjmenoval organizátor Radovan Šabata z ASK Elna Počerady.

Přátelé závodu a zajímavé návraty

Lounský závod patří mezi oblíbené, na který se závodníci rádi vrací. „Nesmím zapomenout i na naše vzácné hosty v čele s paní Cormou Reinders, která byla jako první zahraniční účastnice na startu již v roce 1994. A byla to právě ona, která propagovala tolik náš závod v zahraničí. Byla to i ona, která podpořila náš klub finančním darem, když nám bylo v roce 2001 odcizeno naše klubové auto. Přijede i náš velký kamarád Piet van der Fiest, závodník, který tady před šesti lety skončil svojí závodní kariéru a věnoval svůj handbike rozvoji ruční cyklistiky v České republice. Za těch šest let prošel Piet další životní zkouškou když prodělal rakovinu a letos se chce opět postavit na start našeho závodu a absolvovat ho na svém klasickém vozíku, který používá v normálním životě. Jeho heslo zní „ Jedeme dál“!. Závodu se zúčastní i desetičlenná výprava z našeho partnerského města Veneux les Sablons z Francie, pozvánku obdržela všechna naše partnerská města Lučenec, Zschopau i Barendrecht,“ pokračuje R. Šabata.

Hlavní závod z Počerad do Loun odstartuje v 11 hodin. Závody s sebou přinesou i omezení pro řidiče, po celou dobu bude uzavřena pro dopravu patnáctikilometrová trať. Dojezd prvních do cíle na výstavišti je plánován na 11:20 hodin, závodníci by pak měli dojíždět a přibíhat zhruba do 12.50 hodin.

Zapojte se také

Součástí Memoriálu Karla Raise je opět i Lidový běh na dva kilometry v areálu výstaviště, který odstartuje v 10.45 hodin. Součástí hlavního závodu bude již potřetí i štafetový běh na 5×3 km, kterého se mohou účastnit štafety bez rozdílu věku, pohlaví, fyzických či duševních sil. „Memoriál Karla Raise má motto „S Mizunem pro radost z pohybu“ a snad se nám to všem podaří naplnit,“ doplnil R. Šabata.

Na memoriálu se bude letos propagovat i projekt zaměřený především na předškolní děti a děti z prvního stupně základních škol, který připravil Český atletický svaz pod názvem Atletika pro děti, aneb staň se atletickou nadějí Ústeckého kraje.

Memoriál ale není pouze o sportu, ale zábavě pro celou rodinu, jistě si každý najde to své. Na výstavišti bude probíhat dětský den. „Spolupracujeme s Domem dětí a mládeže z Postoloprt, který pro nás opět připravuje hry v rámci našeho Dětského dne. Soutěže budou zaměřeny jak na sport, tak i na malování, dovedností soutěže a podobně. Návštěvníkům se představí lounští junáci. Lidé se budou moci vyzkoušet chůzi s hůlkami, takzvaný Nordic Wolking. Zároveň se Louňáci mohou zapojit do zajímavé sbírky - slánské infocentrum se pokouší vytvořit největší sbírku slánek na světě, která by měla být umístěna právě ve Slaném. Každý účastník ať s sebou přinese na výstaviště nějakou nepotřebnou slánku,“ vyzývá R. Šabata.

Další informace včetně popisu tratě najdete na www.askelna.wz.cz