Neprominout. Tak zní doporučení rady města žateckým zastupitelům ve věci Marie Syrové, která má za nezaplacené nájemné v bytě zaplatit městu penále 786 tisíc korun. Vlastní nájem bývalá nájemnice městu už zaplatila, nyní požádala, aby nemusela platit pro ni ekonomicky likvidační penále. Pokud zastupitelé dají na úsudek radních, bude žena muset platit.

Marie Syrová byla před více než deseti lety nájemnicí městského bytu na sídlišti Jih. V roce 1999 se z něj odstěhovala. V bytě zůstal bydlet její manžel, se kterým se žena rozvedla. Ten zanedlouho přestal za byt, jenž byl stále napsán na paní Syrovou, platit nájem. Dluh spolu s penále a soudními poplatky dosáhl během let závratné výše – skoro milion korun.

Předloni a letos M. Syrová uhradila ve dvou splátkách dlužné nájemné ve výši 83 tisíc korun. Navíc uhradila řadu soudních výloh a exekučních poplatků, dohromady za více než padesát tisíc korun. Teď by měla M. Syrová ještě zaplatit městu pokutu za prodlení, tzv. penále, které se zvyšuje o každý měsíc, kdy se platba opozdí. Během let se penále vyšplhalo na závratných 786 tisíc korun.

Už na zaplacení dlužného nájemného a soudních poplatků si podle svých slov musela vzít úvěr. Nutnost zaplatit tak vysoké penále by byla při jejím platu kolem 11 tisíc korun měsíčně, jak uvedla, ekonomicky likvidační. Proto se obrátila na město, aby jí penále odpustila.

Zastupitelé o tom v září jednali, nenašla se mezi nimi ale potřebná většina, aby návrh na odpuštění penále prošel. Zastupitelé naopak rozhodli, aby věc znovu projednala rada. A ta v minulých dnech rozhodla stejně jako v prvním případě – zastupitelům nedoporučuje, aby bylo penále odpušteno.

Rozhodnutí rady nebylo ale jednoznačné – proti odpuštění byli místostarosta Aleš Kassal a radní Stanislava Hafnerová, Zdeňka Hamousová a Karel Krčmárik. Starosta Erich Knoblauch a radní Zdeněk Kopta se při hlasování zdrželi. Pro odpuštění byl Svatopluk Štěpánek.

Definitivní rozhodnutí bude na zastupitelích.