Městská policie v Žatci je od počátku září bez svého ředitele. A minimálně do konce tohoto roku žádného mít nebude, nový šéf žateckých strážníků bude jmenován totiž nejdřív v lednu příštího roku.

Poslední ředitel žatecké městské policie, Zdeněk Kubiska, ve funkci skončil k 31. srpnu. Z postu odešel na vlastní žádost. Vedení města ještě před tím vyhlásilo výběrové řízení na nového ředitele. Ani jeden z pěti přihlášených uchazečů komisi nepřesvědčil. Výběrové řízení žatecká radnice proto zrušila a vypsala ho znovu. „Přihlásilo se patnáct uchazečů," prozradil Deníku Miroslav Šramota, místostarosta Žatce. Povinnost vybrat ředitele městské policie pak přešla na nové vedení města vzešlé z říjnových komunálních voleb. A celý proces se tím pádem trochu zbrzdil.

Připomeňte si: Ředitel Městské policie v Žatci odchází po roce a půl

„Hodnotící komise teprve zasedne, k výběru nového ředitele by mělo dojít v lednu," sdělil Aleš Jelínek, starosta Žatce. Podle jeho slov absence nového ředitele nemá zásadní vliv na práci strážníků, ty vede dlouholetý zástupce ředitele Lubomír Šindelář.

S názorem, že absence ředitele nemá zásadní vliv na chod policie ale nesouhlasí jeho kritici. Podle nich právě řádný ředitel vede a kontroluje strážníky, měl by mít jasnou vizi a zlepšovat chod městské policie. Podle nich, pokud je organizace dlouho bez jasného vedení, neprospívá jí to.

Nové vedení Žatce se ale brání, že rychleji postupovat nešlo. Nejdříve muselo proběhnout ustavující zastupitelstvo. Čekalo se také na to, až bude moci zasedat rada města, teď už by se výběr měl dát do pohybu.

„Bude jmenována výběrová komise, měl by v ní být zástupce vedení města, zástupce odborů, právník města, nemáme problém, aby tam byl také zástupce takzvané opozice. Má představa je, že by se výběr mohl udělat vícekolově. V prvním probrat přihlášky, vybrat nejlepší uchazeče, kteří by se dostavili na pohovor, představili nám svůj několikaletý výhled a plány. Můj osobní odhad je, že ředitel městské policie by se mohl ujmout funkce koncem ledna, kolem dvacátého," dodal ve vyjádření pro Deník žatecký místostarosta Miroslav Šramota.

Infoblok