Místostarosta Žatce Jan Novotný, který byl před rokem a půl vyloučen z ODS, nyní vstoupil do politického hnutí Severočeši.cz. Zároveň vede novou místní buňku tohoto sdružení v Žatci.

Žatecká organizace Severočechů.cz chce řešit tři hlavní cíle zachování současného rozsahu péče v městské nemocnici, realizaci cyklostezky Ohře a prohloubení spolupráce s armádou.

Severočeši.cz vznikli na jaře 2008, strana má osm mandátů v krajském zastupitelstvu. Členem hnutí je například primátor sousedního Mostu nebo dva senátoři. Jeden z nich, Jaroslav Doubrava, byl ovšem až do roku 2010 člen KSČM. Druhou senátorkou za Severočechy je mostecká lékařka Alena Dernerová. Žatecká buňka se stala 16. základní organizací tohoto uskupení.

ODS byli milejší komunisté

Jan Novotný, kterému nyní v dubnu bude 33 let, vstoupil do politiky jako člen ODS. Po posledních komunálních volbách byl ale v prosinci 2010 z této strany vyloučen, neboť odmítl na radnici spolupracovat s KSČM. Jeho „mateřská“ ODS naopak v té době sestavovala koalici s ČSSD a tichou podporou právě KSČM. Novotný se hájil celostátním nařízením ODS, že jakákoli spolupráce s komunisty je i na komunální úrovni zakázaná. Spolustraníci ho za to přesto vyloučili, i když se Novotný proti tomu několikrát odvolal k vyšším orgánům ODS.

Radnici v Žatci pak ovládli lidé ze sdružení nezávislých kandidátů a TOP 09 a ti nabídli Novotnému i za jeho jasný postoj pozici místostarosty.

Jan Novotný není prvním politikem v Žatci, který dal sbohem velké parlamentní straně. Bývalý místostarosta Aleš Kassal byl zvolen do zastupitelstva za ČSSD a dnes je členem Národních socialistů levice 21. století, kterou vede Jiří Paroubek.