Pěší zónu Pražská v samotném centru Loun čeká kompletní výměna mobiláře. Půjde o lavičky a odpadkové koše. Místa pro sezení se navíc přestěhují z osy ulice ke stranám.

Důvodem pro přesun laviček je zajištění dostatečného místa pro průjezd hasičů a dalších záchranných složek. A to i s ohledem na instalované předzahrádky některých obchodů. Letos jich dostalo povolení pět.

Lavičky, jež mají být namontovány v Lounech.Rada města schválila výjimku z městských pravidel o zadávání veřejných zakázek. V jejím rámci dodá společnost Mmcité 1 z Bílovic mobiliář pro Pražskou ulici bez výběrového řízení. Cena díla má být maximálně 327 tisíc korun včetně DPH. Půjde o šest laviček a dvanáct košů.

Radnice chce konkrétní typ

„Nejde o výjimku ze zákona, ale z našich vlastních pravidel, která jsou mnohem přísnější. Důvodem je, že přesně víme, jaké konkrétní věci od konkrétní firmy chceme. Pokud bychom ale toto dali do výběrového řízení, porušili bychom zákon," vysvětlila Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku lounské radnice. „Nový sortiment byl ve spolupráci s městským architektem vybrán tak, aby se sjednotil vzhled s květinovými mísami před radnicí," dodala.

Nové lavičky by měly být zhruba na úrovni veřejného osvětlení. Budou bez opěradel. Tím se na nich zamezí častému posedávání zejména mládeže s nohama na části pro sedání. A tedy znečišťování. Také odpadkové koše budou trochu jiné. Oproti dnešním zcela otevřeným budou mít horní kryt. Ten by měl podle představ radnice znemožnit vyhazování celých pytlů odpadků z domácností a větších věcí obecně.

Výměna mobiliáře by měla proběhnout na přelomu června a července letošního roku.

Mapka ukazuje nové rozmístění laviček, košů a předzahrádek na pěší zóně Pražská v centru Loun

Mapka ukazuje nové rozmístění laviček, košů a předzahrádek na pěší zóně Pražská v centru Loun. Zdroj: MÚ Louny