Kdo projížděl v sobotu 25. září odpoledne okrajem Dobroměřic a vzhlédl k nebi, viděl kromě zatažené oblohy a vytrvalého deště také něco ne úplně běžného.

Ve vzduchu se tam vznášely, vždy když to počasí na chvilku dovolilo, modely letadel. Tamní nadšenci otevírali novou dráhu a letiště pro malé stroje.

Ještě před několika měsíci přitom na tom místě byl hodně zarostlý pozemek po bývalé skládce. „Dráha je teď dlouhá 176 metrů, může tu přistát i malý ultralight. My tu máme letiště pro naše modely, vybudovali jsme i dráhu pro auta, chceme ji dále rozšiřovat,“ má radost z novinky, centra pro modeláře, jejich dobroměřický předseda Libor Sláma. Letiště mají modeláři z Dobroměřic v pronájmu od lounské radnice zatím na dva roky. Lidé, kteří zašli na otevírání letiště, se mohli nejen kochat pohledem na zajímavé stroje, kdo chtěl, řízení modelů si i vyzkoušel. „Kromě ponorek a lodí máme všechno. Letadla, auta, na spalovací i elektrické motory,“ vypočítává Sláma.

K modelaření se Sláma dostal už před lety. „Byli jsme tu nejdříve dva nadšenci. Jezdili jsme všude možně létat a jezdit, tady se nikde nedalo. Proto jsme moc rádi za tyto prostory, chceme je dále rozvíjet, pořádat další akce,“ plánuje.

V současné době je v Dobroměřicích modelářů jedenáct. „Další dvě přihlášky podepsali lidé dnes, tak uvidíme,“ usmívá se Sláma.

A jaká že je cesta k modelaření? „Je to jednoduché. Jsme kluci, i když někteří už ve středním věku, ale pořád si rádi hrajeme. Je to zajímavý koníček,“ pokračoval šéf dobroměřických modelářů.

Stavět lze prakticky cokoli. Nejběžnější jsou ale letadla a auta. „Je na každém, pro co se rozhodne. Existují stavebnice, které jen osadíte motorem a vysílačkou a můžete jezdit nebo létat. Kdo ale chce, může si z balzových prkének postavit model úplně celý a sám,“ přiblížil Sláma.