V její tváři se zračí velké starosti. Psychicky je naprosto rozhozená. Když promluví, je vidět, že nemá daleko k pláči.

O kom je řeč? O družce 41letého muže podezřelého z únosu devítileté Aničky Janatkové z Prahy, kterou už dva týdny marně hledají desítky policistů.

Na mladou ženu žijící v Mostě, která s celým případem s největší pravděpodobností nemá nic společného, se „vrhli“ v posledních dnech policisté, novináři a ještě se stala obětí loupežného přepadení. „Jsem z toho všeho strašně moc špatná. Nezlobte se, já o ničem nechci mluvit,“ řekla Deníku psychicky zničená žena.

Kde je její druh, neví

Mladá žena pracuje v kavárně v centru Mostu. V úterý 26. října v poledne, kdy za ní redaktoři Deníku byli, měla frmol. Když se dozvěděla, že přišli novináři, byla z toho evidentně nešťastná. Dokola opakovala, že je z toho všeho, co se v posledních dnech kolem ní děje, strašně špatná.

Mladá Mostečanka žijící v panelovém domě v Erbenově ulici (na snímku dole) má mít s podezřelým mužem asi šestiletou dceru. Muž jezdil svoji „rodinu“ do Mostu navštěvovat. Naposledy tam měl být někdy uplynulý týden. „V tuto chvíli o něm nic nevím,“ tvrdila v úterý jeho družka a znovu zopakovala, že je toho na ni opravdu moc.

Mířili na ni pistolí

Během posledních několika málo dní se jí totiž život obrátil naruby. Dozvěděla se, že její druh žil dvojí život. Do bytu jí vtrhli policisté, vyslýchali ji a snad ji i sledovali. Navíc má čerstvě za sebou ještě traumatizující loupežné přepadení, při kterém se dívala do hlavně pistole!

Před pouhými třemi týdny totiž do kavárny v centru Mostu, kde pracuje, vstoupili v pravé poledne dva lupiči a chtěli peníze. „Jeden zůstal stát u dveří a druhý šel k pultu. Na obsluhu namířil střelnou zbraň. Žena mu ze strachu o své zdraví hotovost dala,“ popsala tehdy zločin mluvčí mostecké policie Alena Bartošová. Pachatele policisté dosud nechytili.

Není bez zajímavosti, že v souvislosti s tímto činem prověřovali též právě jejího druha, dnes podezřelého z únosu Aničky. „Je to standardní postup, při takových případech se prověřují osoby, které mají vztah k oběti. Nelze hovořit o tom, že by tento muž byl z přepadení kavárny podezřelý,“ sdělil šéf mostecké policie Jiří Volprecht.

Na Mostecku bez poskvrny

Dodal, že policisté na Mostecku neevidují na dotyčného muže, který je ale jinak podle dostupných informací protřelý kriminálník (měl být osmkrát soudně trestaný), žádnou trestnou činnost, jen dopravní přestupek. „Na objasňování případu zmizelé Aničky se mostečtí policisté v tuto chvíli nepodílejí. Jsme připraveni s pražskými kolegy spolupracovat, pokud nás o to požádají,“ dodal Volprecht.

Anička Janatková zmizela 13. října, když šla ze školy domů. Na batohu dítěte policie našla DNA 41letého muže. Na základě tohoto důkazu ho kriminalisté zadrželi a obvinili z trestného činu zbavení osobní svobody. Muž se ale k ničemu nepřiznal, a protože soud neakceptoval návrh na jeho vzetí do vazby, museli ho policisté propustit. Pak zmizel.

Postupně vyšlo najevo, že žije dvojím životem. V Praze jako bezdomovec, v Mostě pak u družky, se kterou má malou dcerku.