Ve dvou vesnicích u Žatce se stavějí nové silniční mosty. V obou případech ale nebudou dokončeny v daném termínu, ale o několik měsíců později. Podle stavbařů za to může počasí. Loni v červnu se začal stavět nový most přes Liboc na silnici Žatec – Kadaň v Libočanech. V těchto dnech už měl být dokončen. To ale ještě zdaleka není.

„Termín výstavby mostu v Libočanech byl z původní lhůty 32 týdnů prodloužen dodatkem k uzavřené smlouvě na 53 týdnů. Důvodem pro uzavření dodatku byly nevyřešené majetkoprávní vztahy v počátku zahájení akce a povětrnostní podmínky, neumožňující položení základů nového mostu,“ sdělil na dotaz Deníku František Janačík z oddělení tiskových informací Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Nový most vyjde Ústecký kraj na 38,42 milionu korun. Nahradí starý, vedle kterého vyrůstá. Druhý most, který se na Žatecku staví, vyrůstá přes potok Hutná v Hořeticích. Jedná se o tak rozsáhlou rekonstrukci starého mostu, že bude na jeho místě postaven prakticky nový. Náklady na celou rekonstrukci mostu, který byl v dlouhodobě nevyhovujícím stavebně-technickém stavu, představují 5,96 milionu korun. Práce začaly loni na podzim, ale ani v tomto případě neskončí ve stanoveném termínu.

Most v Hořeticích do dubna

„Oprava v mostu v Hořeticích byla přerušena koncem roku kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám a termín dokončení prací je podepsaným dodatkem prodloužen do dubna tohoto roku,“ uvedl F. Janačík. Stavební úřad v Žatci dokonce prodloužil tento termín až do 30. června. Zatímco v případě mostu v Libočanech nemá stavba vliv na motoristy, v Hořeticích není možné Hutnou přejet. Pro řidiče směřující do Hrušovan to znamená velkou objížďku. „Za mostem v Hořeticích bydlí dvě rodiny, které jezdí do zaměstnání do Žatce. Pro ně je dlouhá objížďka velký problém,“ řekl Petr Kvítek, starosta Žiželic, pod které Hořetice spadají.

Rekonstruovaný most leží na silnici mezi Hořeticemi a Hrušovany. Kvůli prosakující vodě z vysočanského úložiště popílku Elektrárny Tušimice ujížděl svah a silnice byla téměř třicet let zavřená. Popílkoviště bylo uzavřeno a v roce 2004 byla po sanačních pracích ve svahu opravena a otevřena silnice. Nyní je ale kvůli rekonstrukci mostu opět neprůjezdná. „Moc nechápu, proč se rekonstrukce mostu neprovedla zároveň s opravou silnice. Proč musí být znovu uzavřena,“ uvedl starosta Žiželic.