Rekordní počet pivovarů přijede letos na žateckou Dočesnou. Slavnosti piva a chmele se ve městě uskuteční na přelomu srpna a září, už nyní je nahlášeno 58 pivovarů. To je nejvyšší počet v 61leté novodobé historii Dočesné. A další pivovary ještě mohou přibýt.

„Jednáme ještě s několika společnostmi. Číslo 58 už ale příliš nestoupne. A to z prostorových důvodů. Další pivovary by už byly na úkor jiných stánků, třeba s občerstvením,“ sdělil Karel Fiala z Městského divadla v Žatci, které slavnosti organizuje.

Počet pivovarů, jež na Dočesné v Žatci nabízejí své produkty, v poslední době roste. V roce 2013 přijelo na festival 35 pivovarů, v dalších letech jich bylo kolem 45. Loni už 51. „Dřív to bylo hodně o tom, že přijely velké pivovary s party stany s lavicemi a stoly. Dnes mají zájem hlavně malé pivovary, kterých neustále přibývá,“ vysvětlil Fiala.

Pivo, chmel, zábava. V Žatci se během Dočesné baví desetitisíce lidí.
Žatecká Dočesná chce být opět Čistým festivalem. Za kelímky bude pivo zdarma

Mezi minipivovary, které na slavnosti do Žatce jezdí už několik let, je Lounský žejdlík. „Dočesná je velká pivní akce, kam přijede mnoho lidí z celého regionu. Jsme rádi, že se jí můžeme účastnit, pro nás to znamená nejen prodané pivo, ale i propagaci,“ sdělil provozní minipivovaru Petr Bohata.

Ačkoli se o tom v Žatci hodně diskutovalo, podoba Dočesné zůstává prakticky stejná jako loni. Hovořilo se také o rozšíření organizačního týmu. Nároky na jeho členy těsně před akcí a během jejího konání jsou totiž značné. Málo spánku, hodně práce, stres. „Ačkoliv padlo rozhodnutí, že se s tím musí něco dělat, nedošlo k tomu,“ sdělil ředitel divadla Martin Veselý.

Dočesná 2017

„Dočesnou organizačně zajišťujeme ve stejně malém počtu lidí kolem divadla, bude to opět na hranici našich možností,“ doplnil Martin Veselý.

Podle místostarosty Žatce Jaroslava Špičky k nějakým změnám ale přece jen došlo. „Například klášterní zahradu převzal celou pod svá bedra Chrám chmele a piva. O stánky se stará nový zaměstnanec divadla, dřív to byl brigádník. Více se zapojí technické služby,“ přislíbil místostarosta.

ZMĚNY NASTANOU AŽ NAPŘESROK

Podle jeho slov se město podobou Dočesné stále zabývá, první změna by měla přijít v roce 2019. V souvislosti s chystanou rekonstrukcí Hošťálkova náměstí, na kterém za radnicí vyrostou předzahrádky se zelení, se z prostoru stane během slavností klidnější zóna bez obvyklých pouťových atrakcí. „Mohl by tam probíhat třeba dnes tak moderní food festival s gastronomickými specialitami,“ vysvětlil místostarosta.

Dočesná v Žatci se uskuteční v pátek 31. srpna a sobotu 1. září. Na třech hudebních scénách se vystřídají desítky zpěváků a kapel, mezi ty nejznámější patří Xindl X, Marie Rottrová, Olga Lounová nebo skupiny BSP, Krucipüsk či Sebastian.

V závislosti na počasí se čekají desítky tisíc lidí. Počet návštěvníků se dá jen odhadovat, vstupné se už řadu let neplatí.

Michal Hrůza a Kapela Hrůzy.
Kolik chtějí umělci? Louny vědí, co je bude stát víkendové Vábení