Kapesníky a medikamenty proti nachlazení. To je teď nezbytností pro množství lidí. Jakmile se oteplilo, někteří lidé začali kýchat, posmrkávat a cítí se unavení. Podle hygieniků však nejde o nastupující chřipkovou epidemii. Jen o lehčí virózy.

„Epidemiologická situace ve výskytu akutních respiračních onemocnění a chřipky v současné době není nijak výjimečná. V posledním týdnu jsme zaznamenali pokles případů ve všech věkových kategoriích. Epidemii lze označit až při dvou tisících nemocných na 100 tisíc obyvatel. Současný stav je v rozmezí 500 až 1000 nemocných,“ informovala Olga Štorkánová vedoucí protiepidemického oddělení na územním pracovišti Louny Krajské hygienické stanice.

„S chřipkou jsem se v letošním roce ještě nesetkal, hodně mých pacientů se nechalo preventivně očkovat. Když už někdo přijde, tak je to nachlazení,“ uvedl praktický lékař Luděk Pehr.

Hodně lidí ani lékaře nevyhledá. „Od neděle mám rýmu, jsem unavená a bolí mě hlava. Nakoupila jsem si nějaké volně dostupné léky v lékárně a chodím do práce,“ uvedla paní Jarmila. To je ale právě chyba. Nemocní lidé by měli radši zůstat pár dní doma a nachlazení nepřecházet, jinak roznášejí onemocnění mezi další lidi či kolegy. Jenže málokdo z lidí chce dnes marodit, většinou se snaží dál pracovat – i proto, že nemocenské dávky citelně klesly. Když už jsou hodně nemocní s teplotami, raději si mnozí na léčbu vezmou dovolenou než neschopenku.

A jak se nachlazení a chřipce vyhnout? Dostatek vitamínů, klidu, vyhýbat se většímu množství lidí. „Odpočívejte a rozhodně nepijte horký svařák, jak se mezi lidmi traduje,“ doplnil L. Pehr.