Státní organizace Správa železnic, která je vlastníkem nádraží, připravuje jeho opravu. Zapsání na seznam památek ji neohrozí, proběhnout má v první polovině letošního roku.

„Aktuálně probíhá zpracování projektové dokumentace na opravu nádražní budovy v Žatci, a to v souladu s Národním památkovým ústavem, jehož vyjádření bude předmětem stavebního řízení. Samotné zahájení prací předpokládáme do poloviny letošního roku,“ sdělila mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Na kolik práce vyjdou, se ukáže právě po dokončení projektové dokumentace. „Dojde ke kompletní opravě střechy a pláště budovy, opravě přístřešku, toalet, prostor pro cestující a pro dopravce a k revitalizaci okolních ploch,“ přiblížila Nela Friebová.

Holárkovy sady v Lounech.
Holárkovy sady v Lounech čeká proměna. Začít by měla v únoru

Z hlavního nádraží v Žatci jezdí vlaky tří dopravců – Regiojet vypravuje osobní vlaky mezi Žatcem a Mostem, Die Länderbahn mezi Jirkovem, Žatcem a Lužnou u Rakovníka a GW Train Regio rychlíky mezi Plzní, Žatcem, Chomutovem a Mostem. Nedávno prošly na hlavním vlakovém nádraží v Žatci přeměnami nástupiště k vlakům, letos se dočká oprav samotná budova.

Žatecké nádraží se stalo památkou díky své jedinečně a celistvě zachovanému souboru drážních budov, který vznikl v letech 1871 až 1873 na trati Buštěhradské dráhy a Plzeňsko-březenské dráhy. „Hodnoty areálu odráží funkčnost původního provozu nádraží a jeho dřívější komunikační strukturu. Areál rovněž představuje významný urbanistický prvek. Honosná přístavba schodiště nádraží se obrací směrem k Roosveltově ulici, která představuje reprezentativně koncipovanou městskou třídu spojující dvě ohniska tehdejšího městského života – historické jádro a nádraží na předměstí, kolem kterého se postupně vytvářela průmyslová zóna. Primární hodnoty výpravní budovy jsou nejen v základním architektonickém výrazu, ale rovněž v množství dochovaných autentických nebo druhotně vložených stavebních konstrukcí jako jsou historické dlažby, litinové sloupy a zábradlí nástupiště,“ uvádí se v popisu památkové hodnoty žateckého nádraží.

Úprav se kromě nádraží dočká i okolí. Rozsáhlou rekonstrukcí prochází přilehlá Purkyněho ulice, město investuje do nových povrchů chodníků a silnice, veřejného osvětlení, vysadí se nová zeleň.