Přes noc zavřeno, ve dne neustálé vykazování. Takový je život bezdomovců na větších nádražích v okrese Louny.

Od velikosti měst v okrese Louny se odvíjejí také jejich problémy s bezdomovci a problémovými lidmi na nádražích. Ani jedno město v regionu neregistruje na nádražích výrazné problémy, většinou stačí domluva. V Žatci čekárna není, „odpočívá“ se ve vestibulu. „Přes noc problémy nemáme žádné, nádraží totiž zavíráme. Přes den je to horší, to tu různí problémoví lidé posedávají ve vestibulu,“ informoval Deník Bohumil Trykar, žatecký výpravčí.

Dráhy ztěžují bezdomovcům ležení

České dráhy se snaží bezdomovcům polehávání neumožnit, instalovány jsou jednotlivé sedáky s opěradly. Přesto jsou bezdomovci ve vestibulu žateckého nádraží častými hosty. „Snažíme se o kontrolu, žádný velký problém s nimi není. Když jim řekneme, tak odejdou, a to i před zavřením v noci,“ zhodnotil situaci výpravčí.

Na lounském nádraží musela před časem zasahovat městská police. „Měli jsme tu problém s jedním bezdomovcem, ale od té doby k nám městská policie jezdí i na preventivní kontroly a výraznější problémy nejsou,“ řekl přednosta lounské stanice Zdeněk Svoboda.

V Lounech pomáhá městská policie

Čekárna v Lounech otevírá ve čtyři ráno, zavírá ve dvacet hodin. Také vestibul se po odjezdu posledního vlaku zavírá. „Uvnitř nádraží určitě nikdo nespí, přes den určité problémy řešíme, není to ale nic závažného,“ pokračoval Zdeněk Svoboda.

Z čekárny je bezdomovce lehké vykázat. „Do čekárny má vstup pouze osoba s platnou jízdenkou. Pokud je tam tedy někdo problémový, jdeme a zkontrolujeme ho a je vykázán. Nechceme, aby slušní lidé museli kvůli takovým čekat venku,“ sdělil lounský přednosta.

Z čekárny lehce, z vestibulu už hůře

„Vyhodit je z vestibulu už není tak jednoduché, to je veřejný prostor. Přesto se snažíme je kontrolovat a vykazovat,“ tvrdí s tím, že daleko větší problémy mají v Lounech v poslední době s mládeží. „Teď například jezdí po vestibulu na kolečkových bruslích. Dělají si z toho tady závodní dráhu, ostatní cestující to hodně obtěžuje,“ stěžuje si Zdeněk Svoboda.

V Postoloprtech už dlouho problémy s „polehávajícími“ neřešili. I tam se budovy zavírají, čekárna je otevřena od pěti do šestnácti hodin. „Dříve problémy byly, ale už dlouho jsme nic takového řešit nemuseli. Do čekárny navíc vidíme a pokud se tam usadí nějaký bezdomovec, můžeme hned zasáhnout. Vždy stačila zatím domluva,“ připojuje se ke svým kolegům z ostatních měst okresu Louny Jana Caniniová z osobní pokladny na postoloprtském vlakovém nádraží.

Také v Podbořanech stačí domluva. „Ve všední den zavíráme nádraží před dvaadvacátou hodinou a otvíráme v půl páté. O víkendu se otvírá v půl šesté, takže přes noc tu nikdo nemůže být,“ sdělil na náš dotaz výpravčí Aleš Štorek.

V Podbořanech zatím vždy stačila domluva

Čekárna na podbořanském nádraží není, ve vestibulu mohou tamní zaměstnanci ihned zasáhnout. „Když tu někdo polehává, řekneme mu a odejde. Ani večer nejsou problémy, zatím vždy stačilo dotyčnému domluvit,“ je rád podbořanský výpravčí.

Problémy nejsou ani s veřejným internetem, zatím ho nikdo neponičil. „Je hodně využívaný a zatím jsme se naštěstí nesetkali s tím, že by ho někdo poškozoval. Jsme rádi, je to pro lidi hodně užitečné,“ dodal Aleš Štorek.