„Losy za různé ceny prodáváme letos opravdu hodně. Byla u nás paní, která jich koupila hned pětadvacet. Šly na odbyt těsně před Vánocemi, berou se ale i dnes. Lidé je kupují jako dárek těm, ke kterým teprve jedou,“ sdělila v sobotu 25. prosince Naděžda Bártová z benzínové pumpy v žatecké Husově ulici.

Její slova potvrzují i další zaměstnankyně benzínek v Ústeckém kraji. „U nás se nejvíc nakupuje rychlé občerstvení, cigarety, alkohol a losy. Letos hodně,“ řekla Nikola Aksamitová z pumpy v Ústí nad Labem – Neštěmicích. Podle Moniky Salfické z benzínové pumpy v mostecké Teplické ulice je vždy znát, když jsou velké obchody zavřené. V takových dnech lidé kromě paliva kupují ve větší míře i další zboží. „Hodně to je občerstvení do ruky, třeba párky v rohlíku nebo si nechávají rozpéct paniny. Kupují se často bonboniéry a alkohol cestou na návštěvy,“ vysvětlila.

Hranice Půlnočního království a země krále Miroslava je u Huntířova. V Doubici pak mají hraniční kámen ze slavné pohádky.
Pyšná, Tři bratři, Slíbená princezna. Ústecký kraj je také pohádkový

Jedním ze sobotních zákazníků benzínky v Žatci byl Tomáš Čepička, který se na kraji města zastavil při cestě z Mostu na Plzeňsko. Jel na návštěvu na chalupu za kamarády. „Vzal jsem kytku, lahve vína, nějaké pivo a sladkosti pro děti. Jsou to drobnosti, kvůli kterým jsem se nechtěl tlačit před Vánocemi někde v obchodě. Počítal jsem s tím, že se cestou na nějaké pumpě zastavím,“ řekl.

Jitka Loutková jela v sobotu odpoledne opačným směrem, po vánoční šichtě v nemocnici směřovala z Klatov za rodiči do Oseku. V Žatci na pumpě se zastavila pro benzín, na kávu a vykouřit si jednu cigaretu. „Dárky pro rodiče vezu, mám je koupené delší dobu. Na benzínce jsem jim ještě vzala pět losů, táta celý život sází, třeba bude mít teď štěstí,“ řekla.

Velké obchody se znovu otevřou v pondělí 27. prosince. Po celý den budou zase zavřené v sobotu 1. ledna.