Akce byla organizátory řádně nahlášená jako soukromá oslava, probíhat má od pátku 31. července do neděle 2. srpna na pronajatých pozemcích zhruba pět set metrů od domů. “Situaci na místě monitorujeme. Dohlížíme také na bezpečnost a plynulost silničního provozu v souvislosti s příjezdem účastníků,” potvrdila Deníku policejní mluvčí Jana Slámová.

V Kryrech jsou desítky policistů. Na místě je pořádková policie, kriminalisté i antikonflikní tým.

V pátek kolem 18. hodiny bylo zatím na místě zhruba 200 účastníků. Nahlášeno ale je okolo 800 lidí, tamní obyvatelé se obávají, aby nepřijely tisíce “technařů”. “Účastníci začínají najíždět, tvoří se fronty. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet,” komentoval situaci v pátek v podvečer starosta Kryr Miroslav Brda.

Slavnostní otevření továrny Nexen v zóně Triangle na Žatecku
Stavba městečka u průmyslové zóny Triangle u Žatce letos skončí

Zatím nebyl hlášen žádný incident. “Situaci a vývoj sledujeme. Nic jiného ani dělat nemůžeme. Jde o soukromou akci, nahlášenou, na soukromém pozemku,” pokračoval Brda.

Lidé z Kryr se bojí, že se akce rozroste a dojde k problémům. Obávají se velkého hluku a nepořádku, domnívají se, že narozeninová oslava je jen zástěrkou pro technopárty. Policisté budou také hlídat, aby se oslava nepřesunula na jiné pozemky. “Budeme dohlížet, aby nedošlo k záborům dalších pozemků,” pokračovala policejní mluvčí.

Vedení obce musí také sledovat počet účastníků, v případě, že překročí tisícovku, měli by si účastníci nasadit roušky. Kdo ale případně účastníky akce přiměje si ochranu dýchacích cest nasadit, k tomu je vedení obce skeptické.