Na Nechranické přehradě začalo v tomto týdnu velké čištění břehů od naplavených odpadků. Podílejí se na něm desítky dobrovolníků i zaměstnanců různých společností včetně Povodí Ohře.

Přestože čištění začalo teprve v úterý 22. dubna a potrvá až do května, už teď je jasné, že na skládce skončí velké množství odpadků. Desítky tun.

Uklízejí se naplavené předměty, které se zachytily na březích této největší severočeské přehrady. Jde zejména o různé druhy komunálního odpadu počínaje obaly od nápojů, PET lahve, přes různé obalové materiály, plachty, igelity, pneumatiky až po vysloužilý nábytek. Část se vytřídí, například plasty. Zbytek skončí na skládce.

Odpadky a tající sníh

„Akce čištění břehů nechranické nádrže začala v úterý a bude v několika krocích pokračovat téměř do konce května," uvedl Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře. Čištění má nyní pokračovat v sobotu. „Jaro je to tradiční období pro čištění odpadků, neboť se jich do řek dostane velké množství spolu s táním sněhu. I když letos velké množství sněhu nebylo, odpadků odhadujeme podobné množství jako v minulosti. Úklid od odpadků přírodě, současně i našemu okolí, tedy velmi pomůže," dodal Svejkovský.

Na úklidu se podílejí jak jednotlivci, tak i organizované skupiny či firmy. Jde o Unipetrol, Geokešink, kadaňské gymnázium nebo Český rybářský svaz. „Povodí Ohře pak při všech termínech čištění zajišťuje pracovní loď s obsluhou, pytle na odpad, pomoc při organizaci, svoz a likvidaci odpadu," vypočetl Jan Svejkovský.

V minulých dnech se dobrovolníci v Žatci a Lounech pustili do čištění břehů samotné řeky Ohře. V Žatci parta mladých lidí čistila břehy v březnu, v Lounech tuto sobotu. V obou případech sesbírali desítky pytlů odpadu.