Žádné problémy se sinicemi nezaznamenali během léta hygienici při rozborech vody z Nechranické přehrady.

Všech devět rozborů od poloviny května do poloviny září ukázalo, že kvalita vody v největší severočeské přehradě je z hlediska koupání dobrá.

Stejně tomu bylo i předloni, naopak v jiných letech se kvalita vody pravidelně v červenci a hlavně srpnu zhoršovala. Špatná byla situace hlavně loni a v roce 2004.

K rozvoji sinic pomáhá rovněž teplé a slunečné počasí, které ale letos v srpnu příliš nebylo. Pracovníci Krajské hygienické stanice odebírají z Nechranic během léta vodu dvakrát měsíčně na dvou místech – v autokempu U Hráze a u Tušimic.

Sinice jsou na Nechranicích víceméně stálým problémem každé sezony. V posledních letech se pravidelně opakuje situace, že v červnu a zčásti i v červenci je voda ještě relativně čistá a příjemná ke koupání, avšak od počátku srpna se zkazí a v druhé půlce prázdnin už je zelená, plná sinic. To odrazuje řadu lidí od koupání a v celé oblasti výrazně ubývá rekreantů.

Příčinou výskytu sinic je fosfor obsažený ve vodě. „Jeho snížení či odstranění by bylo jediným spolehlivým řešením, které by utlumilo rozvoj sinic v mnoha řekách a nádržích, nejen na Nechranicích,“ uvedl Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře se sídlem v Chomutově. „Problematika sinic je velice složitá. Řešení situace stylem nějakého rázného zásahu na Nechranicích neplánujeme a ani z ustanovení vodního zákona státnímu podniku Povodí Ohře tato činnost nepřísluší,“ uvedl Jan Svejkovský.

Fosfor se do vody dostává ve velkém z odpadních vod a zemědělské činnosti. „Smysluplným omezením výskytu sinic na Nechranicích by tedy bylo zvýšit odbourávání fosforu na čistírnách odpadních vod, zajistit čištění pokud možno všech odpadních vod a v zemědělství hnojit nejvýše na úroveň, kterou rostliny maximálně využijí ke svému růstu a neumožní transport fosforu do podzemních vod,“ uvedl mluvčí. Podle něj je třeba řešit příčiny výskytu sinic, nikoli zabíjet už rozvinuté sinice ve vodě nádrže, což se dělá například vápnem a je to jen krátkodobé řešení, navíc nešetrné k životnímu prostředí.

Obce na jižním břehu Nechranické přehrady nemají vyřešenou kanalizační síť a pracují v rámci Mikroregionu Nechranicko na její přípravě. Splašky pak přestanou téci do přehrady a to by mělo částečně pomoci alespoň snížit výskyt sinic.

Petr Kinšt
Libor Želinský