Lounské policii leží na stole dvě vážné dopravní nehody autobusů, při kterých se zranily desítky cestujících.

Jedna se stala již před více než rokem ve Velemyšlevsi na Žatecku, druhá před měsícem u Drahonic na Podbořansku. Ani u jedné zatím nebylo uzavřeno policejní vyšetřování a označen viník.

Drahonice: Ještě třicet výslechů

U Drahonic na Podbořansku se 20. července odpoledne převrátil autobus společnosti Student Agency, který jel na lince z Karlových Varů do Prahy.

V autobuse cestovalo pětačtyřicet lidí, včetně řidiče a stewardky. Při havárii utrpěli tři cestující těžká zranění, dalších osmnáct lidí vyvázlo z nehody jen s lehčí nebo středně těžkou újmou na zdraví.

Nehoda měla zřejmě hned několik příčin. Řidiče asi překvapila prudká zatáčka, do které vjel zřejmě příliš rychle. Silnice navíc byla po dešti kluzká. Autobus se tak dostal mimo silnici a skončil na boku.

Přesné příčiny havárie má za úkol zjistit policie. Ta si k objasnění nehody přizvala znalce z oboru silniční dopravy, který vypracuje znalecký posudek.

„Vyšetřovatel musí též ještě vyslechnout asi 30 lidí. Od nich chce zjistit, zda byli zraněni a jak vážně. Na základě toho si vyžádá lékařské zprávy,“ řekla v pondělí lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová. Vyšetřování se tak zřejmě ještě několik měsíců potáhne.

Velemyšleves: Čeká se na posudek

Řádově v několika dnech, možná týdnech, by naopak mohlo být po více než roce uzavřeno vyšetřování havárie autobusu ve Velemyšlevsi na Žatecku.

Autobus společnosti Kafka, který vezl zaměstnance z průmyslové zóny Triangle, narazil loni 7. května v obci do rodinného domku. Řidiči měly při sjíždění kopce selhat brzdy. Při nehodě bylo zraněno 33 cestujících – třináct těžce, dvacet lehce.

„Policejní komisař, který má případ na starosti, v tuto chvíli čeká již jen na upřesnění rozsahu zranění osob na základě znaleckého posudku. Poté bude věc s návrhem na podání obžaloby předána státnímu zástupci,“ informovala o průběhu vyšetřování Střelcová.