Vystupoval takřka ke všem bodům. K pultíku s mikrofonem dokázal jít během schůze zastupitelů i více než třicetkrát. V příštích čtyřech letech ale jeho hlas mezi městskými poslanci znít nebude. Nejvýraznější kritik současného vedení Podbořan Lumír Šopf tentokrát nekandiduje. Do voleb nejdou ani některé další výrazné osobnosti.

„Rozhodl jsem se tentokrát nekandidovat. Když to tam vidím, vždy s vedením bojuji sám nebo jen s jedním kolegou. Jsou spolu spolčení, město se řídí špatně, je tam bordel. Ale neznamená to, že končím úplně, budu se dál chodit dívat, kontrolovat je,“ tvrdí Lumír Šopf.

Ilustrační foto
Volební seriál Deníku startuje! Představíme pět měst a lídry všech kandidátek

Nejhlasitější kritik vedení radnice se poprvé dostal do zastupitelstva v roce 2006. V roce 2010 neuspěl, mezi městské poslance se ale vrátil v roce 2014. Během svého působení inicioval řadu kontrol, poukazoval na údajné nepravosti a podal také několik trestních oznámení.

Jeho oponenti ale argumentují, že ani jedna kontrola, kterou na město „poslal“, nenašla žádná závažná pochybení, žádné trestní oznámení neskončilo obviněním. Upozorňují, že Šopf prý často „očerňuje“ bez důkazů. Vedení podbořanské radnice se jeho nařčením dlouhodobě brání. „Vždy bylo potvrzeno, že jednáme zcela správně a podle zákonů. Audit hospodaření radnice je také dlouhodobě v pořádku. Všechna jeho obvinění byla vyvrácena,“ podotýká starosta Radek Reindl.

Zastupitel: všichni se znají

„Důkazy dodávám, ale některé kontroly se dělají na oko nebo na dálku. A policie? Všichni se v regionu znají,“ myslí si Šopf.

Deník sleduje situaci v Podbořanech dlouhodobě. Důkazy, že by radnice postupovala špatně, ale v minulosti Šopf skutečně nepředložil. Kontroly dopadly ve prospěch města, obviněn nikdo nebyl.

Do zastupitelstva tentokrát v Podbořanech nekandidují ani některé další osobnosti. Například bývalá ředitelka gymnázia Marie Honzlová nebo odborník na stavebnictví Roman Hodek.

Josef Čerňanský vedl Podbořany v letech 1990 až 2006.
„Kývací“ zastupitelstvo je špatné, potřeba je i konstruktivní kritika

A kdo naopak kandiduje? O křesla zastupitelů usiluje 126 lidí na šesti soupiskách politických stran a uskupení. Před čtyřmi lety bylo kandidátních listin osm, předtím třináct.

Dvě třetiny kandidátů jsou muži. Nejvíce kandidátů je ve věku 50 až 54 let, průměrný věk je 49,6 let. Nejmladším je 18letý Martin Koňák, devátý na listině ODS. Naopak nejstarším Stanislav Jančík, důchodce na soupisce komunistů. Je mu 81 let.

Při minulém výběru zastupitelů v Podbořanech, které jsou při jiných volbách tradičně levicovým regionem, už podruhé za sebou vyhrála ODS. Jejím lídrem je starosta Radek Reindl.

Ilustrační foto.
Do voleb jdou hlavně podnikatelé. Zastupitelem chce být ale i rastaman

Druhá minule byla ČSSD, na první příčce má tentokrát místostarostu Karla Honzla, na druhém postu dlouholetého starostu a poslance Josefa Čerňanského. Třetí skončila před čtyřmi lety KSČM, tu vede do voleb podnikatel Karel Zerner.

KDU-ČSL má na prvním místě vedoucí laboratoře Dagmar Pištěkovou, Podbořanské patrioty vede lékař Petr Ráliš. V čele soupisky Naše Podbořansko je další z kritiků současného vedení Leo Peterka, na šestém místě je například bývalá ředitelka tamní mateřské školy Michaela Beranová, kterou nedávno soud zprostil obvinění ze zpronevěry.

Vláda v Podbořanech je tradičně velmi stabilní. Od sametové revoluce až dosud jim vládli jen tři lidé: Jaroslav Kučera, Josef Čerňanský a Radek Reindl.

Ilustrační foto.
Bývalou ředitelku školky soud osvobodil. O zpronevěře a falšování nejsou důkazy