„Pokud je voda jediným zdrojem tekutin, měla by obsahovat střední obsah minerálních látek, který se pohybuje mezi 200 až 400 mg v litru vody. Příjem tekutin je možné obohatit neslazenými minerálními vodami, ředěnými ovocnými či zeleninovými šťávami či neslazenými slabými čaji. Tyto doplňky je možné střídat dle potřeby či chuťové preference,“ upřesnil nutriční terapeut.

Základní potřeba vody činí 30 až 40 ml/ kg/ den, což znamená, že pro člověka o váze 70 kilogramů jde o 2100 až 2800 mililitrů vody na den. Podle slov gastroenteroložky z EUC Kliniky Ústí nad Labem Ivy Přenosilové je to u těžkých onemocnění, jako jsou horečnatá onemocnění, výjimečně až 100 ml/kg/den. Lidem se zdravotními problémy pak lékaři doporučují individuálně nižší objemy.

Příjem vody však není podle slov lékařky vázán čistě na přijatou volnou tekutinu. Vodu organismus totiž přijímá i z potravin, třeba polévky či ovoce.

Ilustrační foto.
Obce v kraji čelí suchu. Hloubí vrty a zadržují dešťovou vodu

Tekutina v organismu tvoří 60 procent tělesné hmotnosti. Podle Tomáše Ulče lze čistou vodu ochutit například citronovou šťávou či mátou. Vhodné jsou také slabé neslazené čaje, případně ředěné ovocné džusy. Při nadměrném pocení je možné doplnit ztrátu minerálů (sodík, hořčík, draslík) minerálními vodami. Ty by neměly činit výhradní zdroj tekutin, mohou ale být vhodným doplňkem.

Skutečnost, že voda z vodovodu, již nepotřebuje žádný filtr, potvrzuje Iveta Kardianová, ředitelka komunikace a marketingu SčVK. “Pokud je odběratel napojen na vodovodní řad na území provozovaném naší společností, teče z jeho kohoutků zdraví nezávadná pitná voda, za jejíž kvalitu ručíme.”

Na mnoha místech v rámci provozovaného území společností Severočeské vodovody a kanalizace, a.s., (SčVK), se ve schránkách zákazníků objevují letáky nabízející rozbory pitné vody. Domácnosti také navštěvují dealeři nabízející filtry na úpravu vody. Tyto nabízené služby ale nejsou nutné pro dosažení kvalitní pitné vody. Není tedy třeba si tuto službu objednat a platit za ni. Navíc informace, které podávají dealeři filtrů o vodě z kohoutku, jsou nepravdivé a zavádějící.

Vodní dílo Fláje
Lidé na severu Čech se suchého léta obávat nemusejí

Domácnostem na severu Čech, jejichž dodavatelem je společnost (SčVK), je dodávána pitná voda dle požadavků platné legislativy, kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody. Zodpovídá za to, že v těchto domácnostech teče z vodovodních kohoutků kvalitní, zdraví nezávadná pitná voda.

Kontrola dodávané pitné vody je prováděna pravidelně dle plánu kontrol pro příslušný rok, který schvaluje krajská hygienická stanice.

Informace o kvalitě pitné vody si lze zjistit přímo u dodavatele na telefonních číslech 601 267 267, případně 840 111 111 (pro volající z pevné linky), nebo na webových stránkách www.scvk.cz.