Sto tisíc korun nabízí kadaňská nemocnice lékařům, kteří se jí na několik let upíší.

„Lékařů je málo, musíme se o každého přetahovat,“ přiznává ředitel Josef Mašek.

V Kadani hledají doktory na čtyři oddělení – internu, gynekologii, chirurgii a také dětského lékaře. Jak Mašek podotkl, nemocnice tím neřeší nějaký dramatický nebo hromadný úprk lékařů, žádné oddělení není ohroženo. Nepopírá ale, že je doktorů nedostatek. „A když chceme nějaké přilákat, musíme nabídnout něco víc,“ říká na adresu zmíněné půjčky.

Ta ostatně není tak neobvyklým lákadlem, v podstatě stejné vloni zvolila Krajská zdravotní, když sháněla lékaře i do chomutovské nemocnice. Nově příchozím lékařům nabízela až sto padesát tisíc korun.

Kromě půjčky nabízí kadaňská nemocnice v inzerátu „nadstandardní plat, ubytovnu zdarma či příspěvek na důchodové pojištění a na stravování…“ Výsledek? „Zatím bídný, jednáme se dvěma či třemi absolventy,“ přiznává ředitel městské nemocnice.

Podle něj stojí za úbytkem lékařů v menších nemocnicích několik faktorů. Za prvé, většinou po studiu musí kvůli atestaci působit v nějakém větším zařízení. Za druhé. lékaři odcházejí – ať už do soukromé praxe nebo do zahraničí. A za třetí? „Studium medicíny už není pro mladé moc atraktivní, protože je složité,“ podotýká Mašek.