Nemožné, dlouhodobě neudržitelné nebo zajímavý pokus. Tak se vyjadřují odborníci na zdravotnictví k možnosti, že by dvě oddělení žatecké nemocnice, kterým Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) hrozí neobnovením smlouvy, fungovala dále bez největší zdravotní pojišťovny.

Krizový plán vedení žatecké nemocnice je podle nich neuskutečnitelný, jediným kdo věří v úspěch „experimentu“ je David Rath a ČSSD.

Plán na přeregistrování většiny pacientů v okrese Louny k jiným zdravotním pojišťovnám představil ředitel žatecké nemocnice Zdeněk Bergl v reakci na postoj VZP, ta nechce od ledna uzavřít smlouvu na dětské a gynekologicko – porodnické oddělení. „Je to samozřejmě krajní varianta, sáhli bychom po ní jen pokud bychom se nedohodli s VZP na dalším pokračování obou oddělení,“ upozorňuje.

Ve spolupráci s městem by chtěl v „krizové“ situaci přesvědčit lidi ze Žatecka a okolí k přestupu k jiným pojišťovnám. „Myslím si, že obě oddělení by mohla fungovat i bez VZP, je to reálná představa. Jsme domluveni s menšími pojišťovnami, zorganizovali bychom kampaň, která by o tom pacienty informovala,“ sdělil Deníku Zdeněk Bergl.

Odborníci, zástupci rozhodujících stran na české politické scéně, s ním ale nesouhlasí. „Provozování nemocnice bez smlouvy s VZP by bylo přinejmenším velmi náročné, pokud vůbec reálné. Je otázkou, zda ostatní pojišťovny pak s daným zařízením smlouvy uzavřou,“ řekla Jana Rybinová, členka ODS a poslankyně zasedající ve zdravotnickém výboru Parlamentu ČR.

„Požádat pacienty o přeregistrování je také možné, ale další pojišťovny nemusí mít pokryté všechny odbornosti,“ dodala.

Podobný názor má i místopředseda stejného výboru a poslanec za KDU–ČSL Jiří Carbol. „Je to sice možné, ale dlouhodobě neudržitelné,“ ví.

Dlouhodobě neudržitelná pozice

Teoreticky je podle něj možné i přeregistrování pacientů, ještě se to ale podle Carbola nikde neuskutečnilo. „Mohl by to být zajímavý pokus a výsledek by mohl znamenat zásadní změnu v orientaci pojištěnců. Znamenalo by to určitě zmenšení dominantního postavení VZP,“ myslí si poslanec.

S názory koaličních poslanců se v této otázce ztotožňuje i KSČM. I podle Soni Markové by bez smlouvy s VZP obě oddělení nemohla poskytovat služby v plné šíři. „Je zřejmě nereálné, aby většina pojištěnců VZP přešla k menším pojišťovnám, už proto, že někteří jsou tam ze zákona,“ tvrdí další členka výboru pro zdravotnictví.

Jediným, kdo krizovému plánu „fandí“, tak je David Rath, předseda poslaneckého výboru, který se zabývá problematikou zdravotnictví a místopředseda ČSSD. „Je to reálné. VZP musí hradit i nesmluvnímu zařízení akutní péči a porod i řada gynekologických událostí splňuje kritérium neodkladné péče, tudíž je VZP hradí v plné výši. Pro nemocnici to může být v některých případech dokonce výhodnější než smlouva s VZP,“ řekl na dotaz Deníku s tím, že pokud pomůže město s kampaní na přeregistrování pacientů, není ani tento plán odsouzen k zániku.

Proti němu a řediteli žatecké nemocnice ale mluví výsledky internetové ankety, která probíhala v minulých dnech na stránkách Žateckého a lounského deníku. Polovina lidí by stále zůstala u VZP. Podle výsledků by totiž na výzvu nemocnice k přeregistrování reagovalo šestnáct procent lidí. Třináct je ochotno o tom uvažovat a celých osmačtyřicet procent by rozhodně u VZP zůstalo. Dalších dvacet jedna procent už nyní u VZP není.