Otevřenými dopisy, peticemi a odmítavými reakcemi protestují politikové v okrese Louny proti chystanému omezování zdravotní péče v městské nemocnici v Žatci.

Deník ve středu 10. září jako první informoval o tom, že VZP od ledna neprodlouží smlouvu na provoz lůžkového dětského oddělení a gynekologicko – porodního oddělení nemocnice v Žatci. Přestala by tak proplácet provedené zdravotní výkony.

Jednou z možností, jak by mohla být zmíněná oddělení zachována, je domluva nemocnice s ostatními zdravotními pojišťovnami. VZP je však z nich nejsilnější, patří pod ní většina českých pacientů. Pokud by se vedení nemocnice nepodařilo s jinými pojišťovnami dohodnout, oddělením v Žatci by mohl hrozit i zánik.

Politikům stejně jako většině obyvatel regionu se to logicky nelíbí. „ S takovou arogancí, jakou předvádí VZP, jsem se dosud nesetkal. VZP nad oběma odděleními učinila rozsudek smrti a ústy ředitele říká, že je to rozhodnutí, o kterém není třeba diskutovat. O lidi z našeho okresu, své pojištěnce, se vůbec nezajímá, dává jim najevo, že je jí jedno, kam budou jezdit a jak dlouho jim to bude trvat,“ uvedl Aleš Kassal, místostarosta Žatce (ČSSD). (Celou reakci najdete níže na stránce.)

Na petici je 400 podpisů

Místostarosta začal organizovat nesouhlasnou petici lidí, na které ke včerejšímu dni bylo více než 400 podpisů.

Za nemocnici bojují i politikové bydlící mimo Žatec a hájící zájmy celého okresu. Stanislav Rybák z Loun, krajský zastupitel za KSČM, napsal otevřený dopis poslanci Parlamentu ČR Vladimíru Koníčkovi, který je členem správní rady VZP. Chtěl, aby ve správní radě učinil vše, co dokáže, pro změnu postoje VZP k nemocnici v Žatci.„Nemocnice Žatec je dnes jedinou skutečně fungující nemocnicí v okrese Louny v obou uvedených oborech a je velmi potřebná pro celou oblast,“ připomněl S. Rybák.

Po zrušení nezůstane v okrese ani jedna porodnice a ani jedno lůžkové dětské oddělení. V Žatci by zbyla po novém roce jen dvě lůžková oddělení místo dosavadních čtyř – chirurgie a interna.

Nevratné kroky

Rozhodnutí VZP se zdá být jednoznačné, jednání s ní byla vždy složitá a situace už nyní těžko půjde zvrátit, domnívá se Jaroslav Hladký, dřívější člen rady města, který byl v letech 2003–2007 předsedou správní rady městské nemocnice. Ve prospěch nemocnice také uspořádal dvě finanční sbírky, při nichž podnikatelé, firmy i další občané věnovali nemocnici přes dva miliony korun.

„V nemocnici se staly nevratné kroky a to je největší tragédie. I kdyby po volbách přišel do vedení města kdokoli, jen těžko situaci vrátí zpátky. I politika je jenom obor jako každý jiný a někomu se daří lépe a někomu hůře. Bohužel na chyby politiků často doplatí občané, kteří je nemohou ovlivnit. Ale nejvíc je mi líto samotné nemocnice, hodně jsme se jí věnovali a takhle dopadnout neměla,“ uvedl Jaroslav Hladký.

Město Žatec převzalo nemocnici od státu v roce 1997, aby ji uchránilo před tzv. reformou státní zdravotní sítě, kterou připravovalo ministerstvo zdravotnictví. Už tehdy nemocnici hrozila možnost omezování lůžkové péče. Město od té doby do nemocnice investovalo více než 200 milionů korun, nechalo opravit a modernizovat všechny pavilony a oddělení. Včetně těch, která nyní nechce VZP proplácet.

VZP nám jasně vzkazuje, že jsme jí ukradení

Město jako základní celek územní samosprávy v ČR se v roce 1997 chopilo nemocnice v Žatci a vlilo do ní obrovské množství peněz. Za stát! Bez jediné koruny příspěvku či pomoci státu! Konkrétně je to bezmála čtvrt miliardy.

Objevily se problémy s personálem, financemi - vedení nemocnice i město je společně řešili. Oddělení jsou zajištěna lékaři, město podpořilo ekonomiku nemocnice. Máme našlápnuto k tomu, aby vše opět v rámci možností fungovalo.

VZP, vlastněná týmž státem, říká ústy ředitele krajské pobočky, že to bylo úplně zbytečné, smlouvy nechce prodloužit a de facto tak ze svého pohledu nad odděleními učinila rozsudek smrti. A jak říká, je to rozhodnutí, o němž není třeba diskutovat.

S takovou arogancí jsem se dosud nesetkal!!! VZP tím posílá jasný vzkaz desítkám tisíc svých pojištěnců na Lounsku, Žatecku a Podbořansku plus dalších oblastí, kteří sem směřovali s dětmi, do porodnice a na gynekologii: Je nám úplně jedno, kam budete jezdit. Je nám jedno, jak dlouho vám to bude trvat. Peníze jsem od vás vybrali a nashledanou, už nás nezajímáte.

Podíval se někdo z VZP na mapu regionu? Jaká je dojezdová vzdálenost třeba pro obyvatele obcí na Podbořansku? Nad nimi úplně zlomily hůl jak VZP, tak i stát. Jsou to desítky kilometrů, desítky minut v autě, pokud ho tedy ten, kdo nemocnici potřebuje, má.

Z těchto důvodů jsem vyvolal petiční akci, která se rozjela o víkendu. K dnešku mám přes 400 podpisů od lidí, kteří takový krok považují za špatný a směřující proti zájmům obyvatel. Já k tomu dodávám, že je to nehoráznost.

Informoval jsem také prezidenta Svazu pacientů Luboše Olejára a viceprezidentku Blanku Cickovou. Stojí jasně za námi. Lubor Olejár navíc sedí v dozorčí radě VZP, takže se bude ptát, jaká hra se vlastně tady odvíjí a zda je skutečně v zájmu VZP.

Vznáším otázky, na které, doufám, někdo odpoví: Jde o cílenou likvidaci nemocnice, která je konkurencí Krajské zdravotní? Kam se podějí ty miliardy korun, které má VZP na účtech a ze kterých by nám stačilo haléřové navýšení na jeden bod výkonu, aby se ekonomika nemocnice vylepšila? Zajímá vůbec vedení kraje situace desítek tisíc obyvatel Lounska, Žatecka a Podbořanska?

A mám ještě jednu výzvu pro všechny odpovědné: Když už nám nechcete pomáhat, aspoň neškoďte!!! Pro pojištěnce VZP z naší spádové oblasti mám pro změnu vzkaz já: Zamyslete se nad tím, co pro vás VZP dělá.


Aleš Kassal,
místostarosta Žatce
a iniciátor petice.