„Nedáme se! O svojí nemocnici se popereme,“ zní i nadále přesvědčivě ze Žatce i okolí. Další důležité jednání bude už tento týden.

Žatecká nemocnice, jediná v okrese Louny s akutní péčí, totiž právě v těchto měsících srdnatě bojuje o své další bytí a nebytí. Pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví chtějí od příštího roku šetřit peníze na počtu lůžek, což ohrožuje hlavně ty menší.

V Žatci je v ohrožení dětské oddělení a gynekologicko porodnické. V příštích dnech proto zástupce nemocnice a města, které od roku 1997 zdravotnické zařízení vlastní, čeká další velmi závažné jednání. Další z mnoha a velmi důležité. „Společně se starostkou pojedeme na krajský úřad na jednání se zástupci kraje a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Téma jednání je jediné, a to vyjednání rozsahu péče pro rok 2013 a roky následující,“ informoval Deník Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice.

Jedno dětské na dva okresy

A jaký je před jednáním postoj zdravotních pojišťoven? Zatím povětšinou jen mlží a nechtějí říci, která nemocnice to má nahnuté. „Jednání o restrukturalizaci lůžkové péče stále probíhají a zatím nebylo definitivně o žádných změnách rozhodnuto,“ odpověděla Petra Friedlová z VZP na dotaz Deníku, jak si stojí žatecké zdravotnické zařízení. Reálné ohrožení dvou oddělení ale už dříve pojišťovny potvrdily.

Alespoň rámcovou představu ale pojišťovny mají. Vyplývá to z interního materiálu VZP, který nechtějí komentovat, ale pronikl v minulých dnech na veřejnost. Konkrétně u dětských oddělení požaduje VZP spádovost kolem třiceti tisíc dětí, doporučuje zhruba jedno oddělení na dva okresy. Což jinými slovy znamená rušení. Jen se zatím neví kde.

Požadavky VZP

Podle materiálu VZP je požadováno o něco více lůžek, než má nasmlouváno žatecké dětské oddělení, konečný verdikt ale bude znám až po jednáních. V zákulisí se ale hovoří o tom, že nemocnice Krajské zdravotní například v Mostě nebo Chomutově mají logicky větší podporu z kraje, protože jsou krajem vlastněné. „Jedná se, nic není jasné,“ říkají pojišťovny. „Požadavky splňujeme, nevzdáme se. Chceme zachování současného rozsahu péče,“ odpovídá jim ředitel Novák.

Také v případě porodnice má VZP podmínky. Požaduje 500 porodů za rok, což Žatec splňuje. Podle zákulisních informací se má rozhodovat mezi porodnicemi v Rakovníku, Slaném a Žatci, pojišťovny to ale nepotvrzují. „Ještě se jedná, zatím nemůžeme nic konkretizovat,“ říkají opět, zas a znovu. Rozhodnout se má podle interního materiálu do června 2012. Času už není mnoho. I proto bude jednání v tomto týdnu pořádně důležité.

„Jsme přístrojově i personálně zajištění, naši lékaři mají dostatečnou odbornost. Finančně je nemocnice už také zajištěna, není ve ztrátě. Požadavky pojišťoven splňujeme. Není tedy důvod ve fungující nemocnici nějaké oddělení rušit. Zrušením dvou oddělení u nás nikdo nic neušetří, spíše naopak. Poskytujeme péči levněji, než větší nemocnice. Pacienti stejně někam půjdou a pojišťovny tak budou jinde platit naopak více,“ vytahuje žatecké argumenty pro zachování dětského oddělení a porodnice Čestmír Novák. „Navíc, pokud by porodnice a dětské bylo v okrese zrušeno, byl by okres Louny jediným takovým regionem bez péče,“ dodává.

Dvě petice

Za ředitelem bude při vyjednávání s vedením kraje a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou o osudu dvou potřebných oddělení stát také petice s deseti tisíci podpisy, které v minulých týdnech podpořily zachování péče v současném rozsahu. Také pod druhou petici, která odstartovala v minulých dnech, přibývají rychle další a další podpisy. Lidé ji mohou podepsat na žatecké radnici, ale také v Lounech, Podbořanech a na dalších obecních úřadech v regionu. Také je k dispozici v čekárnách u lékařů a na dalších veřejných místech.

Podpora z okolí

„Podporu nemocnici už vyjádřilo také zastupitelstvo v Podbořanech, Lounech, podpora přichází i z dalších obcí a měst. Postavil se za nás také Euroregion Krušnohoří nebo Mikroregion Nechranicko,“ vypočítává další místa, odkud podpora přichází, místostarosta Žatce Jan Novotný.

Zdravotní pojišťovny ve spolupráci s ministerstvem připravují „optimalizaci“ akutních lůžek, což znamená seškrtání v celé republice deseti tisíc lůžek. Nové počty mají platit od začátku roku 2013. Problémy se týkají i Žatce, kde se zvažuje konec dětského oddělení a porodnice. Bez nich by nemocnice již nebyla plně funkční, obory se totiž doplňují. Jediná plně funkční nemocnice v okrese Louny se stará o 87 tisíc lidí.