Vážení senátoři, seznamte se. Předstupuje před vás fungující žatecká nemocnice, které i přesto, že podle jejího vedení splňuje všechny požadavky zdravotních pojišťoven, hrozí uzavření dvou oddělení. Dětského a porodnice s gynekologií. Pomůžete páni senátoři?

Na půdu Senátu se téma žatecké nemocnice dostalo díky extrémně úspěšné petici se sedmnácti tisíci podpisy za dvě ohrožená oddělení. Stačilo deset tisíc signatářů, plánované rušení dětského oddělení a porodnice ale vyvolalo na Žatecku, Lounsku a Podbořansku obrovskou vlnu nevole. Podpisy se podařilo nasbírat hodně rychle, spontánně se zapojila široká veřejnost. Veřejnost, regionální politici, ti všichni bojují stále za zachování zdravotní péče.

Přijeďte do Senátu, vyzývá petiční výbor

„Veřejné slyšení k problematice žatecké nemocnice se v Senátu uskuteční 22. května od 10 hodin. Prosíme zájemce o účast na jednání. Přijeďte a podpořte nemocnici svou účastí, zapojte se do diskuze," vyzývá Petr Antoni, člen petičního výboru, k účasti podporovatelů žatecké nemocnice přímo na jednání na půdě Senátu.

Petici přijal předseda Senátu Milan Štěch a zaručil se, že se bude horní komora českého parlamentu tématem žatecké nemocnice vážně zabývat.

Jednání střídá jednání

„Jednání se zúčastní představitelé petičního výboru, města, nemocnice. Povedou diskuzi se zástupci ministerstva zdravotnictví, Všeobecné zdravotní pojišťovny, se senátory. Chceme přednést všechny naše argumenty pro zachování obou ohrožených oddělení," pokračoval pro Deník Antoni.

Vedení nemocnice se zároveň chystá i další důležitou schůzku, na které chce vyvrátit námitky pojišťoven proti žatecké pojišťovně. „Máme naplánovanou schůzku s šéfem Všeobecné zdravotní pojišťovny panem Horákem. Představíme mu naše argumenty, proč obě oddělení v Žatci zachovat," přiblížil další plány Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice.

Žatečtí chtějí dokázat, že okolní zdravotnická zařízení, pokud by v Žatci museli uzavřít dvě oddělení, by nestíhaly. Stejně jako tomu bylo před lety, kdy byla v Žatci porodnice na devět měsíců uzavřena. Šéfové okolních nemocnic tehdy volali do Žatce, kdy konečně otevře, nemocnice nestíhaly nápor pacientů. Okolní nemocnice také nemusejí být dobře přístupné veřejnou dopravou.

Rozhodnutí má padnout už příští měsíc

Žatec chce předložit znovu důkazy, že jeho lékaři jsou na úrovni, že porodnice splňuje požadovaný počet porodů za rok. Také chtějí vyslanci Žatce vyvrátit podle nich nesmyslné představy o tom, že by se v případě uzavření dvou oddělení v Žatci ušetřilo. Podle vedení žatecké nemocnice by se naopak utratilo více peněz.

A co na to pojišťovny? Zatím nic, prozatím stále s plánem utlumit péči v Žatci počítají. „Zatím není nic rozhodnuto, nic není definitivní, stále se jedná," zní z jejich úst. Rozhodnout se má přitom už v červnu. Tento termín si stanovila Všeobecná zdravotní pojišťovna pro podepsání smluv pro další rok.

Žatecká nemocnice má čtyři oddělení, od roku 1997 ji vlastní město. Investovalo do ní stovky milionů korun, stará se o téměř devadesát tisíc lidí z města a okolí.