„Žateckou nemocnici podporujeme, je důležitá pro celý okres Louny, pro občany Ústeckého kraje. Budeme za ni bojovat!“ Takovou odpověď by asi očekávali pacienti na dotaz, který Deník zaslal hejtmance Ústeckého kraje Janě Vaňhové, ve věci dalšího fungování jediné nemocnice s akutní péčí v okrese Louny. Ale nedočkali se.

Hejtmanka sice „chce podniknout kroky, aby chystané změny ve zdravotnictví občany kraje co nejméně bolely“, jak tvrdí ve svém prohlášení, ale jasnou a zřetelnou podporu žatecké nemocnice její věty neobsahují.

„Jsme snad občany druhé kategorie? Proč máme být jediní, kdo nebude mít nemocnici? Kam se to vracíme? Ani doktory tu nebudeme mít,“ reagoval na neurčitý postoj hejtmanky Pavel Záruba, jeden mnoha naštvaných občanů okresu Louny, kterého Deník oslovil.

Budoucnost dvou primariátů je nejistá

Nemocnice v Žatci přitom letos bojuje na život a na smrt. Pojišťovny ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví chtějí seškrtat v celé republice deset tisíc lůžek. Problémy se týkají i Žatce, kde se zvažuje konec dětského a gynekologicko porodnického oddělení. Rozhodovat se má v případě porodnice mezi Žatcem, Rakovníkem a Slaným. Tato oddělení jsou přitom pro další fungování celé nemocnice klíčová. Všechna základní čtyři oddělení se totiž doplňují. Bez dvou primariátů už by v Žatci nebyla plně funkční akutní péče. Jediná v okrese, starající se o 87 tisíc lidí. Důchodců, nemluvňat, prostě všech.

A zatímco ostatní politici se předhánějí v co největší podpoře nemocnice v Žatci, Ústecký kraj mlčí. I když nemůže o nasmlouvání péče rozhodovat, tyto kompetence mají jen a jen pojišťovny, alespoň vyjádřit podporu by mohl. Moc se mu ale nechce. „Stanovení sítě nemocnic a rozsahu péče je plně v odpovědnosti zdravotních pojišťoven. Vedení kraje přesto přijme veškerá možná opatření, aby sebemenší změny neomezily přístup občanů kraje k potřebné zdravotní péči,“ říká trochu neurčitě hejtmanka Jana Vaňhová.

Odpověď hejtmanky? Žádná nebo fráze

O podpoře žatecké nemocnice bohužel nepadlo ani slovo, hejtmanka otázku o konkrétních podpůrných krocích nechala bez odpovědi. „Je nutné zachování kvalitní a dostupné zdravotní péče obyvatelům Ústeckého kraje. Změny musí být realizovány velmi citlivě. Jakákoli úvaha o omezení zdravotní péče v některé z nemocnic musí být doprovázena jasnou vizí, jakým způsobem bude péče zajištěna, aniž by došlo k výraznému zhoršení dostupnosti. Zdravotní pojišťovny si jsou požadavků Ústeckého kraje vědomy,“ sdělila Jana Vaňhová ve své odpovědi plné frází.

Podle některých zasvěcených tato slova hejtmanky jen nahrávají některým nepotvrzeným informacím, že kraji by zas tolik uzavření žatecké nemocnice nevadilo. Nikdo tyto informace ale nechce potvrdit otevřeně. Kraj totiž vlastní Krajskou zdravotní, jež provozuje pět nemocnic, například v Ústí, Mostě nebo Chomutově, a v případě konce nebo útlumu Žatce, by šly desítky a desítky milionů za ošetřené pacienty od pojišťoven právě do krajských nemocnic.

Jde o zájmy Krajské zdravotní?

Podle těchto zatím spekulací na utlumení péče v Žatci „tlačí“ právě Krajská zdravotní vlastněná krajem. Hejtmanka popírá, že by za snahou pojišťoven snížit rozsah péče v Žatci byl právě kraj. „Je pochopitelné, že Krajská zdravotní bojuje za svých pět nemocnic, ne však na úkor jiných. Rozhodování je záležitostí pojišťoven. Kraj několikrát přispěl žatecké nemocnici na přístrojové vybavení,“ připomíná Jana Vaňhová.

Žatecká porodnice a pediatrie jsou jedinými v okrese Louny. Pokud by byly zrušeny, bylo by Žatecko a Lounsko jediným regionem z okresů v Ústeckém kraji, kde by porodnice a dětské oddělení vůbec nebyly. V nejbližší době se chystá další z mnoha jednání, setkání vedení nemocnice, města Žatec, pojišťoven, zainteresovaných poslanců, i zástupců kraje, kde by chtěla nemocnice vyjednat podporu.

Lidé z okresu Louny jsou také občané kraje

„Věříme, že se za nás kraj postaví. Staráme se přece vzorně o občany Ústeckého kraje,“ doufá Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice.

Nemocnice splňuje všechny podmínky. „Všechna oddělení jsou odborně akreditována. Hospodaření nemocnice je vyrovnané, personálně jsme zajištění a poskytovaná péče je oproti jiným nemocnicím levnější. Pacientů, zejména dětských, je tolik, že je občas nemáme ani kam dávat. Porodnice vykazuje přes pět set porodů za rok, péče je tam velmi kvalitní. Důvody pro zrušení oddělení skutečně žádné neexistují,” pokládá na stůl hlavní „žatecké“ argumenty Novák.

Představitelům kraje je osud žatecké nemocnice
zřejmě lhostejný

Jiří Paroubek zaslal svou reakci do redakce Žateckého a lounského deníku. Snímek je z konce února 2012, kdy osobně žateckou nemocnici navštívil.

Dlouhodobě sleduji dění okolo nemocnice v Žatci, nad kterou se kvůli ministerským škrtům stahují mračna a hrozí, že bude zrušena. Žatecko a Lounsko by se tak stalo jediným regionem v Ústeckém kraji, ve kterém by například nebyla porodnice a dětské oddělení. Rodičky by tak musely dojíždět do nemocnic s mnohem delšími dojezdovými časy, jako například v Chomutově, Mostě, Karlových Varech či Plzně. Co by hrozilo například v případě komplikovaného porodu, nemusím ani naznačovat.

Jak se ale zdá, Ústeckému kraji je osud žatecké nemocnice a potažmo občanů regionů Žatecka a Lounska naprosto lhostejný.

Posledním důkazem je i naprosto strojená a poněkud lhostejná odpověď hejtmanky Jany Vaňhové na dotaz Deníku. V té paní hejtmanka odmítla jasně říci, zda kraj nemocnici v Žatci podporuje či nikoliv. Je evidentní, že by kraji a jeho nemocnicím v rámci Krajské zdravotní, a. s. zánik jedné z nemocnic v kraji, která kraji nepatří, vyhovoval. Lidé by totiž neměli na výběr a museli by využít krajského zařízení, což by znamenalo přísun peněz ze zdravotních pojišťoven do Krajské zdravotní, která se po odchodu Petra Bendy z čela jejího představenstva dostala velmi rychle ze zisku do červených čísel.

Hejtmanka Vaňhová by si neměla hrát se slovy a měla by jasně říci, zda chce kraj žateckou nemocnici zachránit. Pokud tak neučiní, vzkazuje občanům regionů Žatecka a Lounska, že jsou jí zcela „ukradení“ a mají pro ni cenu jen v případě, kdy půjdou peníze z jejich zdravotního pojištění do nemocnic v majetku kraje.

Jiří Paroubek
(autor je předseda politické strany NS-LEV 21 a dřívější předseda vlády ČR)