Nemocnice v Žatci, jediné zařízení s akutní péčí v okrese Louny, přestalo na internu přijímat pacienty z Loun. Takové informace se v těchto dnech objevily mezi lidmi v Lounech a vyvolaly znepokojení. Jak ale na dotaz Deníku ujistil ředitel nemocnice Čestmír Novák, není to pravda.

Problémem, a to už delší dobu, je nedostatečná kapacita tohoto oddělení. „Pacienty z Loun samozřejmě přijímáme. Může se ale stát, že máme plno. V tom případě to hlásíme na dispečink a některé případy jsou nasměrovány jinam, třeba do Mostu. Jestli se jede z Loun do Žatce nebo Mostu, vyjde prakticky nastejno," vysvětlil ředitel Nemocnice Žatec.

Kapacita lounské nemocnice chybí

Interní oddělení v Žatci disponuje 45 lůžky. „To je pro 88tisícovou spádovou oblast zkrátka málo. Dříve museli být pacienti třeba i na chodbách, což prostě není možné," krčí rameny Č. Novák. A navýšit kapacitu už nelze. „Například Most má 145 těchto lůžek, Chomutov 80 a sousední Kadaň dalších 35," popisuje situaci v širším regionu.

K dostupnosti zdravotní péče v okrese Louny, který má na délku zhruba 70 kilometrů, se musí podle ředitele nemocnice postavit čelem v první řadě Ústecký kraj.

Na toto téma se chystá schůzka s řediteli okolních zdravotnických zařízení. „Z naší strany rozhodně nejde o žádné vykopání válečné sekery, nevraživost vůči Lounům nebo něco podobného. Jde pouze o kapacitu našeho oddělení," uzavřel Čestmír Novák.