Počítačový tomograf, neboli CT, je v současné době už standardem.

V Žatci na jeho pořízení ale ještě stále čekají.

„Dnes už je to nutnost,“ připouští ředitel žatecké nemocnice. I v Žatci by se ale už brzy měli dočkat. „Čekáme jen na souhlas pojišťoven,“ dodává.

Ve svém přístrojovém vybavení by CT žatecká nemocnice ráda viděla co nejdříve. „Určitě se snažíme o co nejrychlejší zajištění. Věříme, že to bude brzy. V dnešní době už je to nutnost i pro okresní nemocnice,“ připouští Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice.

Zatím přístroj citelně chybí, po zakoupení počítačového tomografu budou moci tamní lékaři lépe a rychleji diagnostikovat. Dosud musejí pacienti dojíždět do Mostu nebo Chomutova. Pokud není vyšetření akutní, čekají někdy i několik týdnů.

Nový přístroj musí ale ještě schválit pojišťovny. Ty budou totiž jeho fungování proplácet. Pokud by nemocnici nekývly, nikdo by zdravotnickému zařízení za vyšetřené pacienty peníze nedal. „Jsme připraveni zřídit CT pracoviště prakticky okamžitě. Hned, jak nám to pojišťovny dovolí. Jednáme s nimi, věřím, že se dohodneme rychle,“ vysvětluje Novák.

CT by mohlo být ještě letos

Jednání potvrdila i největší zdravotní pojišťovna VZP. Konkrétní datum ale zatím nikdo neřekl, určitě by to ale mělo být letos. „O rozšíření smlouvy o výkony poskytované na CT v Žatci s nemocnicí jednáme, jsme dohodnuti na společném postupu,“ sdělila Deníku Petra Friedlová z krajské pobočky VZP.

A kolik bude přístroj stát? „Je to podobné jako s nákupem auta. Jsou levnější a dražší. Liší se také možnostmi. My jsme se rozhodli jít zlatou střední cestou, takový přístroj nám bude plně vyhovovat. Jeho cena se pohybuje někde kolem osmi až deseti milionů korun,“ pokračoval ředitel žatecké nemocnice.

CT přístroj umožňuje pomocí rentgenového záření detailní zobrazení lidského těla. Využívá se k diagnostice širokého spektra poranění a chorob.