Lékařů na gynekologicko – porodnickém oddělení bude dost, v lednu začne porodnice nabírat rodičky. To tvrdí vedení žatecké nemocnice a předložilo to také na jednání s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP).

Největší tuzemská zdravotní pojišťovna se přesto, před definitivním odsouhlasením smluv pro dětské a gynekologicko – porodnické oddělení na rok 2009, chce přesvědčit, že vše je tak jak má a pošle do zařízení nezávislého arbitra.

„Na schůzce nás vedení nemocnice informovalo o nástupu dalších dvou lékařů na gynekologicko porodnické oddělení k 1. lednu 2009. Dohodli jsme se také na tom, že v lednu navštíví oddělení zástupci České gynekologické a porodnické společnosti a vyjádří se, zda oddělení splňuje všechny podmínky. Právě stanovisko této odborné společnosti bude určující,“ sdělil na dotaz Deníku Jiří Rod, tiskový mluvčí VZP.

Podle vedení nemocnice je vše na dobré cestě. Kontrola prý proběhne podle ředitele Nemocnice Žatec Zdeňka Bergla bez problémů. „Oddělení je personálně zajištěno tak, jak VZP požadovala. Kontrolu oddělení si pojišťovna vyžádala proto, že bylo dlouhou dobu uzavřené a v podstatě se znovu otevírá. Problémy podle mého nebudou, je to poslední krůček a je to na dobré cestě,“ myslí si.

Rodičky by se měly konečně vrátit v lednu. „Příchody lékařů jsou přislíbené, v průběhu ledna začneme nabírat maminky a porodnice by se tak měla znovu otevřít,“ informoval Bergl.

Nemocnice Žatec bojuje s VZP o smlouvy na dětské a gynekologicko – porodnické oddělení již několik měsíců. Na jejich zachování sepsali lidé v Žatci také petici.