Část pacientů ze zrušené interny a chirurgie v Lounech zamíří určitě do Žatce.

Tamní nemocnice je ráda přijme, požadovala ale od pojišťoven zvýšení úhrad, aby se nepropadla do ještě větších finančních problémů.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) teď potvrdila, že je ochotna peníze přidat.

Více pacientů a stejný objem peněz by byl pro žateckou nemocnici jen další přítěží v už tak hodně napjaté finanční situaci. Vedení zdravotnického zařízení proto ihned po uzavření interny a chirurgie v Lounech požádalo VZP o navýšení plateb. „Je jasné, že část pacientů zamíří k nám, jsme teď jedinou nemocnicí v okrese. Jsme na ně připraveni, jen potřebujeme navýšit úhrady, abychom zákroky finančně pokryli,“ nechal se v minulých dnech slyšet Petr Šmíd, předseda správní rady žatecké nemocnice.

A vedení nemocnice začalo ihned jednat, výsledek se dostavil. „Jsme připraveni nemocnici zohlednit nárůst pacientů z Lounska,“ informovala Deník Petra Fiedlerová z krajské pobočky VZP.

Navýšíme paušální část úhrady

„Navýšíme takzvanou paušální složku úhrady. Ve druhé složce, závislé jen na objemu provedené zdravotní péče, je navýšení zohledněno automaticky vyšším počtem případů,“ pokračovala Petra Fiedlerová.

Nemocnici toto navýšení výrazně pomůže. „Samozřejmě toto rozhodnutí vítáme. Provádíme více úkonů, za což dostaneme také více zaplaceno. Moc nám to pomůže, je to velmi dobrá zpráva,“ zaradoval se Petr Šmíd s tím, že z přístupu pojišťovny cítil snahu pomoci.

Největší zdravotní pojišťovna přitom úhrady pro žateckou nemocnici zvýší už podruhé. Poprvé to bylo v roce 2009, kdy po vyjednávání stanovila, že pro výpočet příspěvku bude použit rok 2007, tedy období, kdy ještě nemocnice neměla zavřené jedno oddělení.

Milionové ztráty

Kdyby se tak nestalo, nemocnice by celý další rok doplácela na to, že bylo devět měsíců uzavřené gynekologicko – porodnické oddělení. Fakticky by to znamenalo ještě horší finanční situaci, což už by bylo pravděpodobně pro zdravotnické zařízení zcela neúnosné. Nemocnice má totiž v posledních letech každý rok několikamilionovou ztrátu. Téměř rok zavřené oddělení jí stálo přes deset milionů korun.

Nemocnice navíc nebyla nikdy oddlužena, kumulovaná ztráta se pohybuje v desítkách milionů korun.

V posledních měsících se podle vedení zdravotnického zařízení ale zdá, že finanční ztráta by se mohla začít pomalu snižovat. Podle předsedy správní rady žatecké nemocnice se blýská na lepší časy. „Ekonomicky jsme na tom teď mnohem lépe, daří se nám při udržení nákladů výrazně navyšovat tržby za více výkonů. Věříme, že se nám podaří finance v nemocnici stabilizovat,“ dodal pro Deník Petr Šmíd.