Majitelé nemovitostí v Lounech od příštího roku zaplatí na dani z nemovitosti o 100 procent vyšší poplatek než v letošním roce.

Lounští zastupitelé v pondělí 16. června schválili vyhlášku, která zdvojnásobuje daň místním koeficientem. Vyhláška nabude účinnosti 1. ledna 2009.

„V letošním roce končí vyhláška z roku 1996. Města a obce mají možnost zavést novou vyhlášku, která bude upravovat koeficient daně z nemovitosti. Můžeme zvolit koeficient dva až pět, kterým se daňová povinnost vynásobí. Zvolili jsme nejnižší koeficient 2, který daň zvýší dvojnásobně,“ přednesla zastupitelům předsedkyně finančního výboru Milena Zikmundová.

Místo pěti set rovnou tisícovku

V praxi to znamená, že majitel nemovitosti, domu či bytu, který dosud platil daň ve výši 500 korun, v příštím roce zaplatí tisíc korun. Zvýšení se ale netýká městských osad Brloh a Nečichy. Tam zůstal koeficient jedna, majitelé nemovitostí tak zaplatí stejnou částku jako v letošním roce. Radnice předpokládá, že do rozpočtu díky tomu přibude asi 5,8 milionu korun, dvojnásobek současného výnosu daně. „Prostředky by měly být zpět vráceny občanům. Měly by být proto využity na navýšení prostředků jednotlivých komisí a na financování kamerového systému,“ dodala M. Zikmundová.

Na základě změny nebudou muset poplatníci podávat nová ani dílčí daňová přiznání, ani hlásit změny. Daňová povinnost jim bude vyměřena a sdělena platebním výměrem, nebo hromadným předpisným seznamem.

V Žatci daň zvyšovat nebudou. Žatečtí zastupitelé v minulém týdnu sice přijali novou vyhlášku o dani z nemovitosti, ale vypustili z ní článek, který by znamenal její zdvojnásobení. Většina zastupitelů se shodla, že zvýšení není potřeba.

Daň z nemovitosti tvoří dvě dílčí daně – daň ze staveb a daň z pozemku. Obě daně mají odlišný způsob zdanění, její výše se odvíjí třeba od účelu využití stavby nebo rozměru pozemku. Základní sazba daně se navíc upravuje koeficientem podle počtu obyvatel v obci nebo městě, kde se stavba nachází. Tento koeficient mohou upravovat města a obce vyhláškami a snižovat nebo zvyšovat jej. Mohou zavést i místní koeficient, kterým mohou daň z nemovitostí dále zvýšit.