Jihokorejská společnost Nexen, která v průmyslové zóně Triangle na Žatecku staví velkou továrnu na výrobu pneumatik, v současné době v Česku zaměstnává 42 lidí. V minulých dnech firma poslala první české zaměstnance na školení přímo do Koreje.

„První skupina 23 nových kolegů z oddělení údržby odcestovala do Jižní Koreje. Budou se školit přímo v továrně Nexen Tire. Nejdříve se budou seznamovat s výrobním procesem, pak se rozdělí na jednotlivá oddělení, za něž budou v novém žateckém závodě zodpovídat,“ řekla Linda Kostrůnková, personální manažerka společnosti Nexen v ČR. „Na tuto skupinu bude na podzim navazovat další v počtu 24 kolegů, tentokrát z oddělení výroby, výrobních technologií, kvality a výzkumu a vývoje,“ dodala.

Slavnostní zahájení stavby továrny firmy Nexen v průmyslové zóně Triangle u Žatce
Nexen získal stavební povolení. U Žatce vyroste továrna za 22 miliard

Nábor do žateckého závodu začal na přelomu loňského a letošního roku. Nexen v první fázi hledal pro svou továrnu u Žatce zaměstnance na manažerské posty a technické specialisty z oblasti údržby strojů a zařízení. „Nyní hledáme nové kolegy na pozice týmových vedoucích v odděleních výroby, výrobních technologií a kvality. Zároveň s tím hledáme vhodné kandidáty do týmu výzkumu a vývoje s vysokoškolským vzděláním, kteří se zaměřují na strojní mechaniku a chemii,“ vysvětlila Linda Kostrůnková.

Jedním z pracovníků, kteří jsou aktuálně na pracovní stáži v Jižní Koreji, je také Tomáš Lébr z Jirkova – týmový vedoucí v údržbě. „Mým budoucím působištěm bude údržba distribučního systému velmi vysokého napětí a vysokého napětí. V Jižní Koreji se školím právě v této oblasti a zkušenosti využiji v novém závodě v Čechách,“ uvedl Tomáš Lébr. „V Koreji panuje na pracovišti velká disciplína, loajalita a vzájemný respekt,“ dodal.

Výstavba továrny Nexen u Žatce
Nexen u Žatce už staví, příští rok chce zaměstnat až pět set lidí

Do konce roku 2018 najde podle současných plánů společnosti v továrně u Žatce práci přes 500 zaměstnanců. Postupně by se jejich počet mohl vyšplhat na konečných 1500.

„Společnost Nexen připravuje na následující měsíce rozsáhlou náborovou kampaň. Například na webových stránkách společnosti Nexen již byla spuštěna samostatná sekce volných míst, kde kandidáti naleznou seznam všech vypsaných pozic,“ vysvětlil Tomáš Kolder ze společnosti Ogilvy Public Relations, která Nexen v ČR mediálně zastupuje.

Společnost Nexen zahájila výstavbu své továrny v průmyslové zóně Triangle na jaře letošního roku. První pneumatiky začnou z výrobní linky závodu sjíždět ve druhé polovině příštího roku. Jihokorejská společnost Nexen Tire patří mezi nejvýznamnější světové výrobce pneumatik. Její centrály se nalézají v Yangsanu a jihokorejské metropoli Soulu, závod u Žatce bude prvním mimo Asii. Nexen chce celkově investovat do továrny u Žatce 23 miliard korun, což jej řadí historicky mezí třetí největší zahraniční investici v ČR. Víc stály jen automobilky Hyundai u Nošovic a TPCA u Kolína.

Bývalý sklad chmele na rohu Nerudova náměstí a Alšovy ulice v Žatci, který se přemění na byty.
Do Žatce se stěhují Korejci. Rezervovali si celý hotel