Pokud budete třeba posílat balík o nejdelší straně menší než 35 centimetrů, ušetříte se zákaznickou kartou pošty 16 korun. Zásilky větších rozměrů naopak podraží. „Klienti chtějí kvalitnější služby a to je cesta, jak toho dosáhnout,“ řekl Deníku mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Podle delší strany

Ceny balíků se budou určovat podle nejdelší strany – sazby se budou měnit od 35, 50 a 100 centimetrů. Posílat půjde zásilky do délky 2,4 metru. Kdo si sám vytiskne štítek s adresou, ten ušetří. Kolik přesně, sdělí pošta v pátek. Hlouběji do peněženky naopak bude třeba sáhnout zejména u největších zásilek. Za ty s rozměrem přes metr pošta naúčtuje 339 korun.

Ilustrační foto
Změna operátora? Převedení čísla by mohlo být do dvou dnů, schválila vláda

Kolik nově na poště zaplatíteZdroj: DENÍK

„Přitom v současnosti v rámci dané služby účtuje za nejtěžší zásilku nad 20 kilogramů o celou stokorunu méně,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. „Ve výsledku se lidé musí připravit na další zdražování,“ prohlásil.

Konkurence přichází

Vstup na trh s balíky navíc od jara ohlásila společnost Zásilkovna, jež dosud zajišťovala výdej zboží z e-shopů. Pošta se podle Vitíka konkurence nebojí. Připomněl, že kromě balíků doručuje i listovní zásilky a poštovní poukázky, vyplácí důchody a poskytuje některé bankovní služby. „V tomto Zásilkovna konkurovat pobočkám České pošty nemůže,“ konstatoval.

Pošta se přitom potýká s problémy s penězi. Podle Hospodářských novin by její loňské ztráty měly překročit čtvrt miliardy korun a bude tak potřebovat pomoc od státu s prostředky na uhrazení svých závazků. „V momentě, kdy služby budou kvalitnější, tak je lidé samozřejmě budou více využívat, a to nám přinese další výnosy,“ dodal Vitík.

Hacker - Ilustrační foto
Nebezpečná síť. České a slovenské digitální domácnosti čelí kybernetickým útokům