Šestičlenná volební komise za stoly, urna před nimi, zástěna pro úpravu hlasovacích lístků, nad tím státní znak. Tak vypadá volební místnost ve věznici v Novém Sedle na Žatecku. Úplně stejně jako jinde. Rozdílů ale oproti „běžným“ volbám je několik.

Polovina komise je složená z pracovníků věznice, druhá půlka jsou členové volební komise z okrsku Nové Sedlo. Ti do věznice, která se nachází na okraji obce, dorazili v pátek kolem druhé hodiny odpoledne. Při vstupu do věznice se prokázali strážnému dokladem totožnosti, prošli detektorem kovů, prázdná volební urna projela po pásu skenerem. Bezpečnostní předpisy hovoří jasně. Musí se zkontrolovat, aby se věznice neproneslo něco, co tam nemá být.

Občanky se kontrolovaly předem

Pak už jen rychlá úprava místnosti, která se jinak využívá ve věznici hlavně k poradám. A volby mohou začít. „Pro nás probíhají volby ve věznici standardně jako jinde. Volič, tady tedy odsouzený, přijde, jde za plentu a pak vhodí hlasovací lístek do urny. Rozdíl je v tom, že nám nepředkládají doklad totožnosti. Ten pracovníci věznice po domluvě s naším obecním úřadem zkontrolovali předem,“ sdělil Josef Šimonovský, předseda okrskové volební komise v Novém Sedle.

Každý z odsouzených musel nahlásit předem, zda chce jít volit, nebo ne. Volilo se jen v pátek odpoledne. Dozorci odsouzené přiváděli k volební místnosti po skupinách.

Zájem o volby byl mezi odsouzenými slušný. V Novém Sedle si aktuálně odpykává trest 464 odsouzených mužů. Jít volit jich mohlo 435. Ostatní jsou cizinci nebo se z různých důvodů nacházejí jinde. „Přání jít volit projevilo 210 odsouzených,“ sdělila Eva Koreneková, mluvčí Věznice Nové Sedlo. Tedy polovina.

V Drahonicích chtělo volit přes 70 procent žen

Ženská věznice v Drahonicích na PodbořanskuZdroj: Deník/Petr KinštJeště větší zájem odsouzených o účast ve volbách zaznamenali v Drahonicích na Podbořansku. Tam byla letos otevřena ženská věznice pod správou věznice v Novém Sedle. Aktuálně se tam nachází 69 vězeňkyň, k volbám jich mohlo přijít 67. „Zájem jich projevilo 49,“ uvedla Eva Koreneková. V tom případě by volební účast byla přes 70 procent, což je hodně vysoko nad očekávaným celorepublikovým průměrem. V případě Drahonic do věznice přijela volební komise z Lubence.

A jak volby ve věznicích dopadly? To se nikdo nedozví. Hlasovací lístky se totiž smíchají a spočítají se všemi z daného okrsku. Tedy s těmi, které do urny na obecním úřadě vhodí lidé z Nového Sedla, Břežan, Číňova a Chudeřína. Podobné to je v případě věznice v Drahonicích. Tam se lístky smíchají s těmi, které voliči vhodí do urny v budově obecního úřadu v Lubenci. Spočítají se tak spolu s hlasy obyvatel nejen z Lubence ale i sedmi spádových vesnic.