Patříte-li k milovníkům pohybu a rekreačního sportování a chcete-li si protáhnout tělo hned po vydatném silvestrovském hodování, máte v okrese Louny dobrou šanci zapojit se do novoročních společných sportovních aktivit. Akcí pořádaných hned na Nový rok totiž poslední dobou přibývá, letos jsou mezi nimi hned dvě novější.

Kromě už tradičních turistických výšlapů pořádaných řadu let v Lounech (výstupy na Oblík a Blšanský chlum), Žatci (pochod přírodou podél Ohře), Podbořanech (vycházka po okolí města) či Peruci (pochod na Krásnou vyhlídku) v pátek proběhne i druhý ročník Novoročního výstupu na Ranskou horu a také úplně nový Novoroční výběh v Podbořanech.

Nově se půjde na Ranou

Vrch Raná nedaleko LounNa všechny, kdo chtějí přivítat nový rok pěším výstupem a pak krásným rozhledem, čeká 1. ledna Novoroční výstup na Ranskou horu. „Uspořádáme nyní volný start pro všechny účastníky bez časového omezení s možností zápisu na vrcholu hory. Po desáté hodině ráno začne pozvolný výstup. V příštím roce, mám na mysli rok 2017, se pak chceme vrátit k hromadnému startu po medializaci času. Všechny srdečně zvu a s předstihem přeji příjemný výstup a nádherný rozhled… do nového roku 2016!" říká starosta obce Raná Jaroslav Veselý.

Na kopec se samozřejmě chystají i milovníci létání, kteří mají na Rané svůj klub. „Naše skupinka z letiště bude vyrážet mezi 9. a 10. hodinou. Nahoře se sejdeme se všemi účastníky," řekl místopředseda Aeroklubu Raná Rostislav Frič.

Na první leden je nachystán také nový Novoroční výběh v Podbořanech, a to se srazem ve 14 hodin u koupaliště. „Nevím, jak velká bude účast, ale každopádně se těším na akci i na všechny její účastníky," řekl Jiří Hess, běžecký nadšenec, jenž založil skupinu Rozběháme Podbořany. Podobné akce pořádá hnutí s názvem Rozběháme Česko i v jiných městech ČR, takže ve stejnou dobu se poběží například v Praze, Plzni i jinde.    (ad, lib)