Nové obchodní centrum na západním okraji Loun by mohlo stát do dvou let. Takový je výsledek dalších jednání lounské radnice a brněnské firmy De Iure, která hodlá obchody a příslušenství postavit.

Plány počítají s výstavbou Tesca, OBI a dalších prodejen, samozřejmě také s parkovišti a zázemím. Od roku 2007, kdy si developer pozemky za nynějším Penny Marketem pronajal, se ale nic neděje. Nyní se vyjednává o prodloužení nájemní smlouvy. Podle návrhu radních by nově mělo být obchodní centrum hotové a v provozu do konce února 2015. O tomto znění budou ještě v dubnu jednat zastupitelé.

Město připravovalo úpravu smlouvy už na začátku letošního roku. Tehdy chtělo firmu De Iure motivovat k zahájení stavby padesátinásobným zdražením ročního nájemného a domluvit zahájení provozu komplexu v roce 2014. „Společnost se nám ale ozvala s tím, že chce pozemky odkoupit. Kupní cenu složili v prvním roce nájmu šlo o zhruba 20,4 milionu korun," vysvětlila Renáta Čapková, tajemnice lounského městského úřadu.

Z nového návrhu úpravy smlouvy tak vypadlo zmíněné zdražení a pokud společnost De Iure do dvou let centrum zprovozní, měly by pozemky přejít do jejího majetku.