S nápadem vyrábět v obci hořčici přišel bývalý majitel společnost SENF Petr Svoboda v roce 1992. V Břvanech se tehdy rozjela výroba plnotučné a kremžské hořčice, která navázala na tradiční recepturu takzvané bohušovické hořčice. „Petr Svoboda společnost založil se společníky, kteří byli a jsou farmáři a pro výrobu zabezpečovali v prvních letech i hořčičné semínko, jež je podstatné pro výrobu hotové hořčice. Výrobu soustředili do Břvan, protože obec pro ně byla v logistickém středu při pěstování této plodiny,“ popsal jednatel společnosti SENF Karel Bulis.

close info Zdroj: Deník zoom_in Ve výrobním závodě v Břvanech zaměstnává 25 lidí. „Jsou převážně z blízkého okolí Břvan. Nezaměstnáváme agenturní dělníky, preferujeme naše kmenové zaměstnance. Myslíme si, že investice v podobě dlouhodobého školení, tréninku a starosti o jejich potřeby je tou správnou cestou pro nás, jak si udržet toho správného, výkonného a motivovaného zaměstnance,“ sdělil Bulis.

V současné době společnost SENF vlastní firma Gasco KM, která má sídlo v Pardubicích. V tomto východočeském městě má SENF účetní a personální oddělení, výrobní závod ale zůstal v Břvanech.

Základními surovinami pro výrobu hořčice jsou hořčičné semínko, voda, ocet, sůl, speciální koření a barvivo v podobě přírodní kurkumy. „Díky našemu speciálnímu výrobnímu procesu hotová hořčice neobsahuje žádná chemická barviva a konzervanty, a tudíž můžeme mluvit o výrobku na přírodní bázi a bez lepku,“ upozornil Bulis.

Technologický postup výroby hořčice má pět kroků – příprava zámelu, mletí hořčice, zrání hořčice, laboratorní rozbor hořčice a stáčení do obalů. Plnotučná hořčice je vyrobena z mletých semen žlutých druhů hořčice bílé, kremžská z mletých semen žlutých druhů hořčice s přídavkem drcených semen hořčice černé.

Suroviny potřebné pro výrobu, kromě kurkumy, nakupuje společnost v České republice. Hořčičné semínko pochází hlavně z polí severních Čech. „Spolupráce s místními pěstiteli má pro nás historický podtext a snažíme se i touto formou podporovat region,“ řekl Bulis. Výrobky společnosti získaly nedávno ocenění Poohří regionální produkt.

Výrobky z Břvan nabízí v Česku řada velkých i menších obchodních řetězců s potravinami, vyváží se na Slovensko a do Maďarska. Měsíčně se v obci na Lounsku vyrobí zhruba 330 tun hotové hořčice několika druhů. Nejvíce je klasické hořčice plnotučné.

Základem pro výrobu hořčice je plodina hořčice setá, která se v regionu hojně pěstuje. Nejznámější je její zpracování právě v potravinářském průmyslu na oblíbenou pochutinu. Využívá se ale také v lékařství, na výrobu mýdla či mastného oleje, jako účinné zelené hnojivo nebo velmi výživné krmivo pro zvířata.