Policisté našli ukradené obrazy Emila Filly ze zámku v Peruci na Lounsku. Na případu kriminalisté intenzivně pracovali od té doby, kdy zloději v noci na 18. listopadu z galerie v zámku odvezli čtyři nejcennější díla v hodnotě desítek milionů korun.

Na mnoha místech ČR provedla policie v minulých dnech rozsáhlý zásah, který se týkal kulturních předmětů. Zadržela při tom řadu podezřelých lidí, policisté zasahovali mimo jiné na Liberecku i ve východních Čechách.

Zda zásah skutečně souvisí s obrazy z Peruce, jak o víkendu informovala televize Nova, policisté oficiálně nesdělili.Náměstek ústeckého policejního ředitele Bohumil Kotas pouze uvedl, že policisté pracují na akci týkající se kulturních předmětů s tím, že podrobnější informace pravděpodobně zveřejní v pondělí 19. prosince.

Čtyři nejcennější kusy

Z Fillovy pamětní síně v Peruci zmizely obrazy Slepec z roku 1926, Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce (1948), Zátiší s mísami ovoce (1946) a obraz Žena s kartami (patrně 1946).Podle některých odhadů by díla mohla mít dohromady cenu 50 až 80 milionů korun. Podle odborníků byly po krádeži prakticky neprodejné. Policie po nich vyhlásila celostátní pátrání a upozornila i kolegy v zahraničí.

Zřejmé je, že pachatelé šli najisto pro konkrétní výtvory - sebrali čtyři nejcennější a nejdražší díla z expozice. Ve stejné síni se nacházely desítky dalších uměleckých děl, ale těch si téměř ani nevšimli a nechali je na místě.

Krátce po krádeži se našly v ovocné aleji nedaleko Slaného rámy z obrazů, s velkou pravděpodobností je sundali zloději z Fillových děl.

Milionová krádež

• v noci na pátek 18. listopadu zmizely čtyři nejdražší obrazy ze zámku v Peruci za 50 až 80 milionů Kč
• o pár dní později se u Slaného našly rámy, které pravděpodobně k nim patřily
• přesně měsíc po krádeži média získala informace, že policisté ukradené obrazy mají a že zadrželi v této souvislosti několik lidí


Další osud obrazů je nejasný

Výstavní síň na zámku v Peruci spravuje Galerie Benedikta Rejta v Lounech. Zřizovatelem této galerie a vlastníkem obrazů je Ústecký kraj. Zbylých přibližně padesát neukradených obrazů bylo krátce po krádeži převezeno do Loun.

Osud výstavní síně na zámku, která je nyní uzavřena, je prozatím nejistý. „Kdybych já sama měla pravomoc o tom rozhodnout, rozhodně bych ani v budoucnu nedoporučila vrácení děl do Peruce. Ovšem konečné rozhodnutí je na Ústeckém kraji jako zřizovateli,” uvedla Alice Štefančíková, ředitelka Galerie Benedikta Rejta v Lounech.

Zámek, kde se výstavní síň nachází, vlastní zahraniční majitelé, kteří jej před lety koupili od obce Peruc. I přes sliby dosud s rekonstrukcí zámku nezačali a je jinak opuštěný, což zlodějům pomohlo při krádeži.

Fillova díla patří k nejdráže prodávaným obrazům na tuzemských aukcích. Nejvyšší ceny dosáhlo loni Zátiší s lahví Cherry, které bylo vydraženo za více než 16 milionu korun a je na pátém místě v žebříčku nejdražších obrazů prodaných v České republice.

Připomeňte si: Zloději umění z peruckého zámku šli pro obrazy najisto