Už dva roky měl stát. Starý most, který je v katastrofálním stavu a auta po něm nesmí jezdit, měl být dávno minulostí.

Kvůli dlouhotrvajícím majetkovým sporům se ale začalo s budováním úplně nového přemostění Blšanky v Očihově až teď.

Řidičům po dostavbě odpadne zdlouhavé objíždění, život v obci se vrátí do normálu.

Odříznutí od Očihova, své střediskové obce, jsou lidé z Očihovce. Všichni řidiči musí už dlouhé měsíce jezdit po objížďce. Nákladní auta na most nemohou od ledna 2008, osobní od srpna 2009.

Kontrola statiků odhalila, že starý most je ve velmi špatném stavu. Nový, ač na něj kraj měl peníze v rozpočtu už v roce 2008, se dlouhé měsíce nestavěl.

Když už se na loni na podzim podařilo majetkové vztahy vyřešit, vyřídit dědické řízení a uspokojit podmínky některých majitelů pozemků, přišla zima. V současné době už ale konečně nový most rychle získává obrysy. V těchto dnech se staví základní pilíře. „Samozřejmě nám nový most hodně pomůže. Odpadne zdlouhavé objíždění, ušetříme čas i peníze,“ řekl Deníku starosta Očihova Vladimír Šeda.

První auto ale po mostě přejede až za pár měsíců. „Práce na novém mostě by měly být hotové do října, v listopadu by se pak měl bourat starý, který zatím používají chodci,“ pokračoval starosta.

Uzavřený most komplikuje už řadu měsíců život hodně lidem. Obchodníkům, firmám, zemědělcům i školákům.

Například zemědělci musejí cestou na svá pole uzavřený úsek zdlouhavě objíždět, cesta tam a zpět je dlouhá 12 km.

K autobusu vozil školáky starosta

Po uzavření starého mostu pro nákladní dopravu se výrazně ztížil život i malým školákům a starostovi. Autobus totiž přestal do obce zajíždět a děti, které by jinak musely k zastávce chodit po kraji frekventované silnice, vozil na zastávku osobním autem starosta. Musel se i několikrát otáčet. Když byl navíc most uzavřen úplně, byla situace ještě složitější.

Jediné negativum nového mostu vidí Vladimír Šeda ve zvýšené frekvenci dopravy. Přes obec před uzavřením mostu jezdilo 5 400 aut denně, z toho 140 bylo těžkých nákladních aut. „Teď byl v obci klid, všichni jezdili okolo. Až se most otevře, budou jezdit přímo přes obec, trápí nás hlavně velká auta,“ dodal.

Stavbu mostu v Očihově provádí pro kraj firma Insky. Zcela nové přemostění bude mít i s nájezdy délku 57 metrů, celkem projekt řeší úpravu 315 metrů silnice, stát má 46 milionů korun. Jeho součástí bude i nový chodník na jedné straně o šířce dvou metrů.