V kraji jich doposud dostalo vakcínu tři a půl tisíce, dva tisíce z nich jsou klienti domovů pro seniory a podobných pobytových sociálních zařízení. Mobilní týmy do nich zajíždějí postupně, někde už dostali klienti obě dávky, jinde ani jednu. V kraji se dosud očkovalo v 18 z celkové stovky těchto zařízení.

„Domovy pro seniory a podobná zařízení teď řešíme prioritně. Očkování v nich probíhá najednou u zaměstnanců a všech klientů bez ohledu na věk, kteří o to projeví zájem. Jsme ale závislí na počtu vakcín, které obdržíme,“ sdělil krajský radní pro zdravotnictví Radim Laibl.

Vakcínu zatím dostal jen zlomek z osmi set tisíc obyvatel Ústeckého kraje. Právě její nedostatek brzdí proočkování většího počtu lidí po celé republice. „Jsme zcela závislí na centrálních dodávkách. Co dostaneme, tím očkujeme,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller při páteční návštěvě žatecké nemocnice. 

Od 1. ledna 2021 je ředitelem Elektrárny Počerady Stanislav Klanduch.
Elektrárny jako Počerady budou ještě dlouho potřeba, říká jejich nový ředitel

Podle jeho slov se dodávky vakcíny do Ústeckého kraje postupně mírně navyšují, rozsáhlejší očkování bude prý bude možné spustit v březnu a dubnu.

Situace ohledně pandemie covid-19 se přes řadu opatření v Česku nelepší. Nenaočkovaní senioři zůstávají jednou z nejrizikovějších skupin. Co se nákazy týče je ale stav v domovech pro seniory v Ústeckém kraji stabilizovaný. Vojáci ze žateckého praporu, kteří v minulých měsících vypomáhali kvůli onemocnění zaměstnanců v řadě zařízení, jsou nyní v kraji jen v nemocnicích.

„Pomáháme v nemocnicích v Kadani, Mostě a Teplicích,“ potvrdil vrchní praporčík praporu František Němec. V pobytových sociálních zařízeních pomáhají v Karlovarském kraji, a to v Nejdku a Mariánských Lázních.

Jedním ze zařízení, kde v minulých měsících pomáhali vojáci, byl Domov pro seniory Bukov v Ústí nad Labem. Na podzim tam měli covid pozitivních 66 ze 132 klientů, od září do prosince jich třicítka s touto nákazou zemřela. „Bohužel, i přes slíbený termín v lednu, kdy jsme měli vše připravené, k nám vakcína nedorazila. A nevíme, kdy přijde. Jsem z toho hodně rozladěná,“ sdělila ředitelka zařízení Věra Vonková.

Matka týraného Marečka u soudu.
Dva roky po smrti Marečka. K soudu jde i matka utýraného tříletého chlapce

Na vakcínu čekají také třeba v Domově pro seniory v Žatci. „Na očkování jsme připraveni. Máme nachystaný také záložní plán, že bychom si očkování našich klientů a zaměstnanců provedli sami, naším lékařem a sestrami,“ sdělil ředitel Petr Antoni.

Podle středečních informací by se v Žatci měli dočkat vakcíny ještě v tomto týdnu. Stejně tak jako v Meziboří, Litvínově a Libochovicích. Naopak do Domova pro seniory Severní Terasa v Ústí nad Labem vakcína dorazila před měsícem, ve středu 10. února klienti a zaměstnanci dostávali druhé dávky. „Většina našich klientů už tak druhou dávku má. O očkování projevilo zájem přibližně 70 procent ze zhruba 150 našich klientů,“ vypočetl ředitel Petr Boťanský.